Din cauza evacuării controlate a unui debit de 280mc/sec din lacul Vidraru, coroborat cu precipitaţiile înregistrate în bazinul hidrografic superior al Argeşului şi cu scurgerile de pe versanţi, torenţi şi pâraie, pe râu s-a format o viitură extremă, care a afectat localităţile din aval de baraj, mai exact Arefu, Corbeni, Albeştii de Argeş, Cicăneşti, Valea Danului, Valea Iaşului şi Curtea de Argeş.
Oameni evacuaţi
Totodată, s-a produs şi un cutremur de magnitudinea 7 pe scara Richter, care scos din funcţiune centrala hidroelectrică Vidraru, ceea ce a impus ca autorităţile să instituie o avertizare hidrologică de cod roşu. În acest context, ISU Argeş, în colaborare cu Sucursala Hidroelectrica Curtea de Argeş, i-a propus preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să dispună declararea stării de alertă, introducerea semnalului „alarmă la dezastre” şi evacuarea populaţiei şi a bunurilor din cele şapte localităţi precizate. Inundaţiile au provocat numeroase distrugeri, au afectat grav căi de comunicaţii rutiere, au avariat construcţii şi poduri. În timpul autoevacuării, mai multe persoane care fugeau din calea apelor s-au refugiat în zone protejate, iar unii s-au înecat în zona barajului de la Curtea de Argeş. Forţele de intervenţie au acţionau cu motopompe pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor, pentru căutarea/salvarea celor surprinşi ori dispăruţi în zonele lovite de unda de viitură, cu ajutorul bărcilor şi pentru acordarea primului ajutor calificat.
Hidrobaraje pe râu
Alertate, în acţiune au intrat şi grupe ale Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea (ABAAV), care au declanşat activităţi operative de apărare a zonelor periclitate şi de salvare a populaţiei. Pe lacul de acumulare Marina din Curtea de Argeş, formaţia de intervenţie rapidă a ABAAV a realizat un dig din hidrobaraje pe 100 metri lungime, iar pentru salvarea oamenilor au folosit un ponton mobil şi bărci gonflabile cu motor. Întrucât viitura a depăşit graniţele judeţului, acţiunile au fost extinse la opt primării din localităţile Găiseni, Floreşti, Stoeneşti, Bolintin Vale, Ogrezeni, Grădinari, Buturugeni şi Mihăileşti, judeţul Giurgiu, pentru a lua măsuri privind protejarea oamenilor şi a bunurilor.
Obiective
Din fericire, aşa cum v-am anunţat în ediţia de ieri a ziarului nostru, totul a fost un exerciţiu conceput de ISU Argeş în colaborare cu alte instituţii din cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă. Au fost verificate cu acest prilej modul de funcţionare a fluxului informaţional-decizional pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, conlucrarea structurilor implicate, utilizarea hărţilor de hazard şi de risc la inundaţii şi introducerea acestora în planurile locale şi judeţene de apărare împotriva inundaţiilor, avertizarea cetăţenilor până la nivelul fiecărui sat etc. Potrivit organizatorilor, aplicaţia a decurs conform scenariului, dar cel mai bine ar fi să nu ne confruntăm niciodată cu o astfel de situaţie.
2 Comentarii
Anonim
Bani cheltuiți degeaba…și programe bifate ca sa fie…când se va întâmpla…real…autoritățile vor declara ca au fost surprinse și. ..în simularile lor…nu au avut în vedere…magnitudinea reala a fenomenului…joc de glezne…și fotbal fără….balon….Bravos națiune!
Anonim
Corect. In cazuri reale nu fac nimic sau foarte putin.