La mijlocul săptămânii trecute, a avut loc, la București, conferința națională „Creatori de Educație”. La acest eveniment au participat ministrul Educației, Sorin Mihai Câmpeanu, secretari de stat și directori din cadrul ministerului, inspectori generali școlari și directori ai Caselor Corpului Didactic din țară, experți în educație și membri ai echipei proiectului „CRED”. Șefa Inspectoratului Școlar Argeș, Elena Liliana Murguleț, s-a numărat printre participanți.
Metodologia concursului?
Discuțiile interactive au fost „sarea și piperul” întrunirii. „Pe lângă discuțiile cotidiene de mare importanță pentru noi, s-a făcut vorbire inclusiv de concursul de directori care, în pricipiu, ar trebui să aibă loc pe 27 iulie. Eu am zis în principiu, deși domnul ministru a spus că în fapt se va desfășura pe 27 iulie. Rămâne însă ca până în 27 mai să fie publicată metodologia, pentru că doar sub rezerva acesteia concursul se poate desfășura; am sentimentul că aşa va fi. Nu e un secret, domnul ministru a spus deja la toate emisiunile la care a fost invitat că vor fi niște concursuri de directori în care vor fi testate cunoștințe, dar nu neapărat din articole de lege punctuale, dând posibilitatea directorilor de a rezolva situații efective din școli. Pe de altă parte, vorbim de două probe. Proba scrisă din 27 iulie va fi organizată după toate rigorile celorlate examene, urmând ca la începutul anului școlar viitor să aibă loc și cealaltă probă, interviul”, a explicat d-na „general”.
Din comisia de examen vor face parte câte un reprezentant al inspectoratului școlar și al unității administrativ teritoriale, precum și doi profesori desemnați prin vot secret în consiliile profesorale ale școlilor pentru care se desfășoară concursul de director. Rămâne de văzut dacă a cincea persoană va fi selectată din staff-ul universităților sau din companii cu departamente de recrutare. Un lucru este cert: toți directorii școlilor și grădinițelor din Argeș vor avea mandatele expirate la 5 august. În județ funcționează 201 unități de învățământ cu personalitate juridică.
Proba scrisă, eliminatorie
Metodologia de examen cu regulile concursului și tematica pentru candidați trebuie să fie publicate cu două luni înainte de proba scrisă anunțată la 27 iulie – deci, până pe 27 mai.
Concursul pentru posturile de directori de școli va include testare cu întrebări scurte pentru verificarea abilităților cognitive, iar la interviu vor fi analizate, printre altele, competențele digitale ale candidaților. La a doua probă vor participa doar candidații care vor reuși să ia peste nota 7 (șapte) la examenul scris. Aspiranții la șefia instituțiilor din învățământ vor apărea în fața comisiilor de interviu în intervalul septembrie-octombrie 2021. Asta înseamnă că anul școlar 2021-2022 va fi început, cel mai probabil, de actualii directori sau de alții numiți de inspectorate.
Conform legii, inspectoratele școlare județene organizează concursurile pentru directori. Reamintim că este în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care se abrogă articolul din Legea Educației Naționale care prevede existența și funcționarea Corpului național al experților în management educațional. În prezent, oricine vrea să ocupe o funcție de conducere în inspectoratele școlare județene, casele corpului didactic sau școli trebuie să fie înscris în acest organism. Ministrul Educației a declarat încă din 23 aprilie că nu va exista o condiție de apartenență la corpul experților pentru candidați.
Concursurile de directori de şcoli vor fi supravegheate video, iar subiectele vor fi transmise pe canale securizate.