Din adolescenţă şi până în ziua de azi sunt un intratabil dependent de carte, presă scrisă şi audiovizuală. Au fost şi au rămas sursele mele de cultură generală şi de informaţii de tot felul citite matinal, cu ziarele în faţă, sau auzite seara, butonând telecomanda. Nu am facebook, nu am blog şi nu sunt interesat de ce scriu alţii pe asemenea reţele. În ultima vreme am aflat lucruri ce merită ştiute. Iată-le:
* România nu scapă nicio ocazie de a fi etichetată drept oaia neagră a Europei. Ne aflăm în plină evoluţie a unei epidemii de rujeolă cu peste 4800 de cazuri şi 21 de decese raportate în 38 de judeţe. Am scris cu câteva luni în urmă că problema acoperirii vaccinale este una de siguranţă naţională şi că ar trebui analizată urgent în CSAT – Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
* Din cauza crizei de personal şi a volumului mare de muncă, în următorii cinci ani, doi din cinci medici de familie din Marea Britanie ar urma să renunţe la halate şi să se reorienteze profesional. Abia aşteaptă şi tinerii noştri medici să le ia locul.
* În 2014, o epidemine de Ebola a ucis aproape 4000 de oameni din Sierra Leone (vestul Africii). O asistentă medicală din Scoţia care a supravieţuit miraculos acestei cumplite boli se întoarce în ţara unde a contactat boala să iniţieze strângerea de fonduri pentru copiii rămaşi orfani.
* Într-un spital din Danemarca, pentru un pacient în vârstă de 75 de ani internat cu o ruptură de anevrism aortic inoperabilă, s-a făcut o concesie: i s-a mutat patul pe un balcon să admire un apus de soare, fumând o ţigară şi bând un ultim pahar de alcool.
* Drogurile fac ravagii pretutindeni. În Vancouver (Canada), peste 900 de oameni au murit în ultimul an din cauza supradozelor.
* Pentru a reduce rata amputaţiilor în România, în 2015 a fost lansată Asociaţia de Podiatrie. Această rată poate fi redusă cu 85% dacă de îngrijirea persoanelor cu picior diabetic se vor ocupa specialişti avizaţi în acest domeniu.
* Din motive ce ţin de obiceiuri culinare, de consumul de alcool şi de alimente grosolan colorate şi pline de aditivi, se estimează că 30% din populaţia ţării noastre are probleme digestive.
* La nivel mondial, rata de diagnosticare a melanomului malign prin dermatoscopie a crescut de la 60% la 90%.
Dr. VIOREL PĂTRAŞCU
Un Comentariu
Costin
Bine de stiut! Multumesc.