#Consiliul Naţional al Elevilor i-a îndemnat pe elevii de clasa a VII-a care au susţinut simularea să predea, în semn de protest, foile goale. În Argeş, colile albe puse pe catedră le-au aparţinut, conform inspectorului şcolar general adjunct Mihaela Crişan, doar acelor şcolari pe care testele i-au prins nepregătiţi.
Ministerul Educaţiei a decis ca şi elevii de clasa a VII-a, pe lângă cei de clasa a VIII-a, să susţină simularea evaluării naţionale. Lucru care, de altfel, s-a şi întâmplat ieri; în şcolile gimnazile din Argeş, prima testare – la limba română – nu a fost boicotată.
Câteva sute de absenţi
Anunţul oficial al simulării la clasa a VII-a a fost făcut cu mai puţin de o lună înainte de examenul „de probă”, iar în acest scurt răgaz elevii şi profesorii au avut de pregătit o recapitulare serioasă a materiei din clasele de gimnaziu.
Care a fost, în Argeş, prezenţa la prima probă a simulării, organizate ieri, am aflat de la inspectorul şcolar general adjunct Mihaela Crişan. Astfel, dintre cei 5.270 de elevi argeşeni înscrişi în clasa a VII-a au absentat 423. Iar dintre cei 5.409 de şcolari înregistraţi în clasa a VIII-a, au lipsit, la nivelul judeţului, 361. „Adjunctul” Inspectoratului Şcolar Argeş a adăugat că au fost înregistrate şi 23 de cazuri speciale, în sensul că au fost depuse solicitări pentru prelungirea cu o oră a timpului de lucru şi pentru repartizarea elevilor cu nevoi speciale în clase separate. Pentru nouă elevi cu certificate de orientare au fost aduşi în sălile de examen specialişti din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională sau profesori de sprijin.
Ce subiecte „au picat”
Elevii de clasa a VII-a au avut de făcut un rezumat din basmul popular „Ion Făt-Frumos” şi o compunere liberă despre un atelier şcolar sau o activitate extraşcolară. Totodată, au avut de rezolvat cerinţe legate de un text publicat în „Dilema Veche”.
Elevilor de clasa a VIII-a „le-a picat” genul liric (o poezie de Şt. O. Iosif). Alte cerinţe au fost axate pe un text publicat în presa online de Andrei Vişan („Cum s-a înfiinţat Grădina Botanică din Bucureşti”), iar naraţiunea de cel mult 300 de cuvinte a avut ca temă o întâmplare petrecută într-un muzeu.
Azi: matematica
Astăzi are loc testarea la matematică. Proba începe tot la ora 9, moment în care, în fiecare sală, sunt distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, de când s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Mihaela Crişan reaminteşte că rezultatele obţinute la simularea probelor scrise ale evaluării naţionale nu vor fi trecute în catalog, dar dacă elevii o cer profesorii pot face acest lucru. Totodată, rezultatele obţinute nu se contestă.
Variantele de subiecte pentru elevii clasei a VII-a vor conţine la matematică, în proporţie de minimum 30%, itemi obiectivi, adică teste grilă.
Examenul real
Cu bune, cu rele, examenul de simulare precede evaluarea naţională reală din vară. Prima probă scrisă, la limba şi literatura română, va avea loc la 18 iunie, iar a doua,(matematică) se va desfăşura la 20 iunie. Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la ora 12), procedură urmată de înregistrarea contestaţiilor, în intervalul orar 14-20. Examenul se va încheia la 29 iunie, cu afişarea rezultatelor finale, iar admiterea la liceu va avea loc la 12 iulie.
Schimbări făcute din pix
„Dăm foaia goală pentru că simulările nu ne vor evalua competenţele, ci doar cunoştinţele. Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informaţiile care ne-au fost dictate la clasă. (…) Dăm foaia goală pentru că schimbările nefundamentate nu sunt soluţia în educaţie: pentru că atunci când regulile se schimbă în timpul jocului, eşti îndreptăţit să ieşi din joc. Itemii de tip obiectiv nu au fost etalonaţi, iar noi, deşi suntem beneficiarii direcţi ai educaţiei, nu am fost consultaţi. Mai mult decât atât, suntem constrânşi să acceptăm schimbările făcute din pix care încep să caracterizeze sistemul de învăţământ românesc”, este semnalul de alarmă tras, printr-un comunicat de presă, de Consiliul Naţional al Elevilor.
2 Comentarii
Anonim
Abramburica conduce Ministerul Educației, iar brambureala este în floare la ISJ Argeș.
Nu ne mai miră nimic!
Anonim
Nişte croncănitori de la penele, na, muriți de ofticați, că doamna din poză arată şi mai bine…în realitate (împlinită!)…