În Argeș se află singura pictură cu Fecioara Maria gravidă.
Monument reprezentativ al arhitecturii româneşti medievale, Biserica Domnească din Curtea de Argeş va fi reabilitată din temelii. Picturile murale interioare, extrem de valoroase, au fost realizate între 1360 şi 1369. Totodată, biserica e cea mai veche ctitorie voievodală din Ţara Românească, scrie adevarul.ro.
Lăcaşul de cult din Curtea de Argeş e singurul din România unde se află o pictură bisericească înfăţişând-o pe Maica Domnului gravidă. Imaginea are o semnificaţie excepţională pentru creştinătate. Sfinţită în anul 1352, ctitorie a lui Basarab I, Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeş este inclusă în Lista Indicativă UNESCO. Pictura Bisericii Domneşti a fost realizată între 1360 şi 1369, având scene cu adevărat deosebite, în frunte cu Fecioara Maria însărcinată. O astfel de pictură mai poate fi văzută doar la Mănăstirea Chora din Istanbul.
Biserica Domnească din Curtea de Argeş a trecut acum şapte ani din proprietatea Muzeului Municipal în cea a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Nu peste mult timp va fi demarată restaurarea lăcaşului de cult. „Proiectul privind reabilitarea Bisericii Domneşti este aprobat. Aşteptăm începerea finanţării în această primăvară, după care va fi semnat contractul de lucrări. Devizul se va face actualizat tot în această primăvară, estimările fiind în jurul unei valori de cinci milioane de euro pentru toate lucrările de reabilitare”, explică arhimandritul Caliopie Ichim. Lucrările de reabilitare vor începe fie spre finalul acestui an, fie în primăvara lui 2025, în funcţie de viteza cu care se vor derula procedurile.
La Biserica Domnească din Curtea de Argeş se vor realiza, printre altele, lucrări pentru injectarea umpluturii din zidăriile istorice cu mortar pe bază de ciment roman sau lapte de ciment roman (fără săruri solubile). Aceste lucrări vor fi supervizate de către un pictor restaurator. Legat de picturile murale foarte valoroase, vor fi realizate curăţări chimice şi mecanice cu proceduri speciale, care vor fi utilizate inclusiv în cazul picturii murale cu Fecioara Maria gravidă. Se vor realiza, de asemenea, lucrări pentru îndepărtarea umidităţii ce afectează de câteva decenii pictura de o valoare excepţională. Turnul de poartă al incintei va fi consolidat prin realizarea unui sistem de bare înglobate în galerii forate vertical.