Sportul este un fenomen social care adună la un loc oameni din toate domeniile, iar acest lucru s-a văzut ieri la Muzeul Judeţean Argeş, unde prof. dr. Sevastian Tudor a lansat volumul „Din istoria sportului argeşean de la începuturi şi până astăzi”. Zeci de personalităţi, oameni din sport şi cultură, din administraţia publică, profesori, preoţi, cu toţii au asistat cu emoţie la intonarea Imnului Naţional şi la pledoaria pentru revigorarea sportului argeşean.
Istoria e a noastră
În acest sens, au luat cuvântul Cornel Popescu – directorul Muzeului Judeţean, Octavian Sachelarie – directorul Bibliotecii Judeţene, primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu, viceprimarul Piteştiului Laurenţiu Zidaru, fostul preşedinte al C.J. Argeş Ion Mihăilescu, arbitrul Cătălin Popa, fostul vicepreşedinte al C.J. Argeş Constantin Polexe, Iosiv Cerbureanu, fost secretar al muncipiului Piteşti şi jurnalistul Cristian Vasile.
Sevastian Tudor, prin lucrările sale, a făcut cunoscute în ţară rezultatele, munca şi activitatea sportivilor argeşeni. Aşadar, apariţia acestui volum nu ar fi fost posibilă în lipsa marilor performanţe ale sportivilor noştri de-a lungul timpului, unii dintre ei legendari cum este Nicolae Dobrin, alţii de excepţie precum Carol Corbu, Marian Oprea, George Ziguli, Ruxandra Dragomir, Larisa Lăcustă etc.
În ultimii ani dificultăţile financiare, anumite reguli ale Federaţiei sau tot soiul de alte impedimente au „umbrit” stadioanele şi sălile de sport, dar istoria e a noastră şi nu ne-o poate lua nimeni – este ideea desprinsă din discursurile invitaţilor.
Ambiţii pentru Liga I
„Vrem să readucem FC Argeş în Liga I, însă nu putem singuri. Facem eforturi pentru a găsi sponsori şi investitori care să faciliteze accesul alb-violeţilor pe prima scenă a fotbalului românesc” – a spus Laurenţiu Zidaru.
Iubitorii fotbalului argeşean îndrăznesc să viseze la un derby judeţean în Liga I – FC Argeş – CS Mioveni. Pare în momentul de faţă o utopie, dar important este ca tinerii să conştientizeze importanţa sportului şi să găsească în el modele de urmat. Slavă Domnului, nu ducem lipsă de talente (poate cel mai mare la ora actuală este înotătorul Robert Glinţă), dar remarcăm cum acestea sunt nevoite să evolueze pe alte meleaguri pentru desăvărşirea în disciplinele pe care le practică, lucru care altădată era posibil „acasă”, pe teren propriu.
„Îmi aduc aminte, când eram mai tânăr, că veneam cu prietenii la stadion încă de dimineaţă pentru a fi siguri că prindem un loc în tribune. Intram cu jocul de table şi aşa ne petreceam timpul până la ora 5, când intra FC Argeş pe teren. Tinerii nu ştiu cum era în acele vremuri şi e de datoria noastră să le povestim. Problema sportului astăzi este una complexă, dar în esenţă cu toţii ştim că mintea sănătoasă poate exista doar într-un corp sănătos” – a spus Sevastian Tudor.
În cadrul evenimentului, arbitrul Cătălin Popa a anunţat că donează Muzeului Judeţean un echipament de arbitru de la o finală de Cupă a României. Acesta va fi expus în cadrul expoziţiei permanente a Muzeului Sportului Argeşean.