În evidenţele Biroului Adopţie şi Postadopţie Argeş figurează 75 de copii
DGASPC Argeş evaluează garanţiile morale şi condiţiile materiale ale persoanei sau familiei care doreşte să adopte un copil, asigurându-le şi serviciile de pregătire/consiliere necesare pentru a-şi asuma în cunoştinţă de cauză şi în mod corespunzător rolul de părinte. Această etapă durează maximum 90 de zile de la depunerea cererii de atestare.
După obţinerea atestatului de persoană aptă să adopte, urmează înscrierea în RNA (Registrul Naţional pentru Adopţii). În prezent, pe lista familiilor atestate în Argeş figurează 93 de familii/persoane, iar alte 13 se află în perioada de evaluare în vederea eliberării documentului oficial care le dă dreptul să înfieze, ne-a informat Nelida Ghiţulescu, şefa Biroului Adopţie şi Postadopţie din cadrul DGASPC Argeş.
Procedura adopţiei este una destul de greoaie, ce implică timp, documente, evaluări sociale şi psihologice etc. În cifre seci, anul acesta au fost deschise 22 de proceduri de adopţie, au fost eliberate 30 de atestate, au fost înregistrate nouă încuviinţări pentru înfiere şi 13 încredinţări în vederea înfierii.
În evidenţele Biroului Adopţie şi Postadopţie figurează 75 de copii.
În Registrul Naţional pentru Adopţii a fost creat o secţiune specială care conţine profilul public al copiilor greu adoptabili (prezentări succinte cu fotografii, mesaje vocale, imagini video, abilităţi, preferinţe, trăsăturile de personalitate etc.). Din această categorie, anul trecut au fost adoptaţi zece prichindei (cinci şi-au găsit un cămin în alte judeţe), iar de la începutul anului până în prezent, au avut aceeaşi şansă trei prunci.
Dacă într-o perioadă de nouă luni de la declararea adoptabilităţii nu s-a reuşit identificarea unei familii potrivite sau dacă nu s-au putut urma paşii care să conducă la finalizarea adopţiei, copilul în cauză intră în categoria celor greu adoptabili.
De notat şi că 57 de micuţi se află, la această oră, în perioada de monitorizare postadopţie. Nelida Ghiţulescu a subliniat şi că, începând din august 2016, salariaţii care vor să adopte copii pot beneficia de concediu de acomodare care poate avea o durată de cel mult un an şi va include şi perioada încredinţării micuţului în vederea adopţiei. În acest timp, salariatul îndreptăţit (adoptatorul sau oricare dintre cei doi soţi ai familiei) va primi şi o indemnizaţie lunară.
În 2018 au fost deschise 22 de proceduri de adopţie
Advertisement
Advertisement