Somnul este foarte important pentru dezvoltarea copiilor, pentru ca aceștia să crească normal. Specialiștii spun despre copii că în timpul somnului cresc mai mult. Acest lucru se explică prin faptul că în somn este eliberat hormonul de creștere, iar în plus creierul are nevoie de mai mult somn, ca să funcționeze corect. Dacă nu dorm suficient pentru vârsta lor, copiii sunt obosiți, irascibili, epuizați.
În timpul somnului profund, respirația devine calmă, creierul se odihnește, inima bate ușor. Dacă persoana visează, ochii se mișcă în spatele pleoapelor închise, creierul devine activ, iar organismul consumă mai mult oxigen.
La bebeluși sunt recomandate 14-17 ore de somn. Această cifră nu este deloc exagerată, ea este recomandată de specialiști. Cu trecerea timpului, copiii cresc și numărul de ore de somn necesare pentru recuperarea organismului scade. De exemplu la copiii de 7-8 ani sunt recomandate 9-11 ore de somn, iar la cei care au 13-14 ani sunt indicate 8-10 ore de somn.
Pentru ca un copil să doarmă suficient este nevoie de implicarea părinților. Aceștia trebuie să-i asigure un mediu propice pentru somn, o cameră în care să doarmă și posibilitatea unor ore normale de somn, adecvate vârstei lui. Copilul trebuie să aibă un program de somn, anumite ore de culcare și de trezire. Importanța somnului este mare și pentru copii și pentru părinți. Aceștia pot cumpăra pentru copii și paturi single în care ei să doarmă confortabil, în camera creată special pentru ei.
Când cresc mai mari, lucrurile devin puțin mai complicate, intervin alți factori care pot schimba ritmurile circadiene și provoca anumite tulburări ale somnului. Este vorba despre modificările biologice care apar la vârsta pubertății sau de tentații diferite (sociale, tehnologice). Adolescenții au nevoie să doarmă suficient, iar dacă se culcă târziu cu siguranță apare necesitatea de a recupera lipsa de somn dimineața. În vacanță nu este nicio problemă, dar când trebuie să respecte un program de școală, lucrurile se complică deoarece orarul nu le permite să doarmă târziu dimineața.
Un alt factor care le poate îngreuna somnul este dependența de rețelele de socializare, de tabletă, laptop, smartphone. Adolescenții sunt dependenți și de jocurile video pentru că le menține adrenalina la cote ridicate. Din păcate astfel ajung să se culce noaptea foarte târziu, iar astfel sunt obosiți a doua zi dimineața. Somnul insuficient le afectează dezvoltarea, dar și capacitatea de a învăța și de a memora. Calitatea și durata somnului sunt importante pentru dezvoltarea fizică și psihică a copiilor. Dacă aceste caracteristici nu sunt îndeplinite va fi afectată starea de spirit, dar și gradul de atenție și concentrare. În timp lucrurile se complică, pentru că pot să apară probleme asupra sănătății fizice și mintale.
Ce trebuie să facă părinții? Să petreacă mai mult timp cu proprii copii, să le reducă timpul în care folosesc tehnologia, să le ofere sfaturi prin care să-i ajute să-și ocupe timpul cu activități mai relaxante. Ei trebuie să fie conștienți de importanța somnului la copii.
Somnul insuficient este un risc real pentru sănătate. Din păcate în ziua de azi și adolescenții și adulții dorm prea puțin. Adolescenții vor să aibă mai multă libertate, să stea pe calculator, să se distreze, să meargă la somn când vor. Adulții muncesc prea mult și din cauza asta nu au timp suficient de somn. Specialiștii spun că somnul insuficient a devenit o problemă socială și o greșeală pe care o fac oamenii și care le va afecta sănătatea. Dacă o persoană doarme mai puțin de șase ore pe noapte are un risc cu 12% mai mare de deces ca o persoană care doarme 8-9 ore pe noapte. Somnul este vital pentru creier, ajută la detoxifierea acestuia. Contează foarte mult durata somnului, dar și calitatea lui.