În acest an, s-au organizat mai multe manifestaţii cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Un uriaş miting se va organiza pe data de 25 martie, de la ora 12, în Chişinău, Piaţa Marii Adunări Naţionale. Printre basarabeni vor fi prezenţi şi argeşeni unionişti. Tinerii sunt şi ei implicaţi în această iniţiativă, de aceea în următorul sondaj vom afla părerea studenţilor piteşteni în legătură cu înfăptuirea Unirii.
„Un an memorabil”
Madălina Stroe, 21 ani, Jurnalism: „2018 este un an memorabil pentru România, anul Centenarului, sărbătorindu-se 100 de ani de la Marea Unire. Consider că această aniversare este un prilej exatraordinar pentru cetăţeni şi trebuie sărbătorită cu drag. Trebuie să se implice şi tinerii, să-şi cunoască istoria. Fiecare cetăţean are dreptul la alegeri, iar eu aleg să susţin Unirea Basarabiei cu România.”
Iuliana Marinescu, 20 ani, Jurnalism: „Chiar sunt de acord. Sincer, mi se pare un eveniment important pentru basarabeni, dar şi pentru noi. Această posibilă Unire ne-ar defini pe fiecare în parte.”
Maxim Bordan, 20 ani, Inginerie: „Dupa părerea mea, Unirea nu este o soluţie. Moldova, dar nici România nu sunt pregătite pentru o unire. Sunt lucruri care cer foarte multe eforturi, riscuri şi o dezvoltare care încă nu există.”
„Să fim un singur pământ”
Cristi Ţugui, 23 ani, Informatică: „Sunt de acord şi îmi doresc să mergem mai departe. Să fim un singur pământ de acum încolo.”
Ion Ciobanu, 20 ani, Drept: „Sunt în totalitate de acord cu înfrăţirea ţărilor, fac şi eu parte din această iniţiativă.”
Iulia Lişman, 26 ani, Jurnalism: „Cred că toţi românii sunt de acord cu Unirea Basarabiei. Se vorbeşte mult pe acest subiect şi se fac prea puţine demersuri, vorbesc de ambele părţi. Oamenii vorbesc aceeaşi limbă şi este anormal să existe o graniţă.”
Andreea Ionescu, 19 ani, Psihologie: „Mi-aş dori ca Unirea Basarabiei cu România să devină o realitate. Oamenii de peste Prut sunt extraordinari şi e păcat să nu li se acorde aceleaşi drepturi ca şi nouă.”