Copilul din Piteşti care a plecat, luni, la dentist ca să-şi trateze dantura de lapte se întoarce acasă într-un sicriu. Anestezia generală i-a fost fatală băieţelului care a devenit înger la patru ani şi opt luni.
„Păcat de micuţ”
Drama băieţelului a impresionat multă lume. Reţelele de socializare sunt împânzite de reacţii. Eny Pavel, cunoscut medic stomatolog din Piteşti, explică în mesajul de pe facebook că nu se ajunge la carii multiple, la patru anişori, dacă se foloseşte pentru întărirea smalţului pastă de dinţi îmbogăţită în flor şi o periuţă corespunzătoare. Pe lângă sfaturile stomatologului este importantă şi vizita la medicul pediatru, care-i poate recomanda unui copil cure de calciu administrate în lunile cu „r”, din septembrie până în aprilie – comentează în mediul virtual medicul stomatolog.
Iată ce mai scrie Eny Pavel: „Sunt pacienţi curajoşi care preferă fără anestezie sau cu puţin spray anestezic, iar alţii stau pe scaun şi te imploră să-i faci anestezie şi pentru manopere simple. Suntem medici ca să facem recomandările cele mai corecte pentru pacienţi şi să alegem să practicăm o stomatologie fără durere, atât cât se poate. Personal, sunt alergică la anestezice. Am fost resuscitată după un şoc anafilactic şi mi-am extras dinţi doar cu spray. Şi această experienţă personală m-a determinat să fiu precaută în administrarea anestezicelor şi în a-i întreba pe pacienţi dacă au alergii medicamentoase. (…) De 20 de ani fac prevenţie stomatologică în grădiniţe, şcoli, licee, cu materiale promoţionale, paste de dinţi, periuţe, broşuri cu tehnica periajului corect ca să nu ajungem la carii multiple sau alte afecţiuni dentare. Am scris sute de articole în presa locală despre prevenţie stomatologică şi toate astea în timpul meu liber. Consider că sănătatea are prioritate. Am mers la asociaţiile de pensionari cu sfaturi pentru îngrijirea cavităţii orale la vârsta a treia. Am ieşit chiar pe stradă şi am vorbit cu piteştenii despre sănătatea orală. (…) Toţi medicii ar trebui să facă prevenţie. Ministerul Sănătăţii ar trebui să lucreze la un proiect la nivel naţional pe prevenţie în toate domeniile medicale. Sunt multe de spus! Păcat de micuţ. A avut aşa o frică de medicul dentist…”.
Prevenţia… ştirbă
Igiena dentară la copii este o problemă ignorată de stat. Pentru că toate afecţiunile pornesc de la dinţi – cum sunt cele la stomac sau diabetul – şi au tratamente decontate, medicul stomatolog Eny Pavel s-a gândit la un proiect de lege pe tema prevenţiei. În acest sens, a discutat cu parlamentari, a propus reînfiinţarea cabinetelor din şcoli, unde medicii stomatologi să îi înveţe de mici pe copii cum să îşi îngrijească dantura şi să îi verifice permenant. Dar proiectul a murit în faşă. I s-a spus că nu există finanţare pentru asta.
Ministerul Sănătăţii, în control
Cabinetele stomatologice din România folosesc pe scară largă anestezia generală intravenoasă cu propofol, fără să aibă autorizaţii pentru a folosi anestezia generală, iar aceasta reprezintă o practică, nu un fenomen punctual, a afirmat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.
„Este o dramă şi suntem alături de familie. Suntem revoltaţi să ştim că este o practică şi mă bucur că avem şansa să transmitem acest mesaj întregii ţări şi tuturor celor care în cabinete stomatologice folosesc fără autorizare această anestezie generală intravenoasă cu propofol. Din câte ştiu eu a fost un cocktail cu propofol dormicum fără a respecta normele minime de securitate. Anestezia generală poate fi dată în structuri sanitare acreditate. Nu putem da anestezie generală unde considerăm că se poate da anestezie generală. Transmitem un mesaj medicilor anestezişti să înceteze aceste practici. Din păcate nu este un fenomen punctual. Se întâmplă pe larg la nivel naţional. A trebuit să se întâmple o tragedie ca să fie demascat acest fenomen şi vă transmit fermitatea echipei noastre pentru a înceta aceste practici. (…) Vom lucra împreună cu echipele noastre de control, împreună cu colegii din Colegiul Medicilor pentru a sancţiona imediat şi ferm orice altă practică de acest gen. De îndată ce vom avea sesizări, vom transmite un ordin în teritoriu şi, când ştim de aceste situaţii punctuale, se va acţiona ferm şi se va merge până la închiderea totală a autorizaţiei şi suprimarea acestor autorizaţii de funcţionare a acestor instituţii. (…) Anestezia generală pe venă este o procedură care devine sigură când este practicată într-o instituţie sanitară unde… există întotdeauna riscul ca această anestezie, dacă nu este monitorizată, pacientul să trebuiască să fie intubat rapid. Cum poţi intuba un pacient într-un cabinet de anestezie dacă nu este ventilator?”, a întrebat retoric Victor Costache.
Pe de altă parte, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică ne informează că în Argeş nu există cabinete medicale dentare autorizate, pentru adulţi şi copii, cu anestezie terapie intensivă. „Îi rugăm pe părinţi să nu le solicite medicilor să efectueze activităţi neautorizate sanitar”, este mesajul directoarei Sorina Honţaru.
La Piteşti au loc anchete multiple după această tragedie. Colegiul Medicilor din Argeş îl cercetează disciplinar pe medicul care i-a făcut copilului anestezia generală. Direcţia de Sănătate Publică Argeş a amendat clinica privată cu 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizaţia de funcţionare. Poliţia Argeş a anunţat că în acest caz face cercetări pentru ucidere din culpă.