Accesul camioanelor în şantierul de lângă „Lidl” Găvana a fost blocat momentan de către inspectorii municipalităţii, în urma verificărilor din teren efectuate de Corpul de control al Primăriei Piteşti.
Vă reamintim că la sfârşitul săptămânii trecute, agenţii Poliţiei Locale au aplicat sancţiuni în zona respectivă, mai precis la intrarea pe şantier dinspre strada Carpenului. Asta după ce camioanele care ieşeau din şantier au umplut strada de noroaie.
Lucru despre care am scris chiar ieri.
Restricţia este aplicată până în momentul în care firma care execută construcţiile va monta la ieşire rampe pentru spălarea camioanelor. Este un prim pas spre normalitate.
Constructorul trebuie să înţeleagă că instalaţiile care asigură spălarea utilajelor de construcţii sunt obligatorii, deoarece legea interzice ieşirea pe drumurile publice a vehiculelor şi utilajelor murdare.
Despre cuantumul celor două amenzi aplicate nu am primit deocamdată niciun răspuns oficial din partea Poliţiei Locale şi, în acest caz, putem face speculaţia că sancţiunile sunt atât de mici încât comunitarii nu se pot „lăuda” cu ceva serios.
Sau poate că cineva mai presus de puterea lor îi impiedică să comunice presei acest aspect. Să fie oare personajul care vineri, de pe telefonul şefului de şantier, îi „trasa” poliţistului local cum trebuie să procedeze în cazul neregulilor găsite acolo?!
Are oare primăria un plan care să aibă ca scop adoptarea de măsuri pe şantiere care să limiteze poluarea cu praf: plase de protecţie, spălarea suprafeţelor de lucru, acoperirea pământului excavat, transportarea pământului cu mijloace auto acoperite cu prelate, instalarea de aparatură pentru monitorizarea calităţii aerului, sistarea lucrărilor în caz de vânt puternic, utilizarea soluţiilor speciale care măresc eficienţa apei în fixarea prafului, curăţirea marginilor drumurilor şi pavajelor, oprirea motoarelor vehiculelor la staţionare, folosirea unei rampe de spălare a anvelopelor în şantier şi interzicerea arderii deşeurilor în aer liber?! Dacă da…de ce nu se respectă?!
Primăria urmăreşte impunerea unei limite de viteză în jurul şantierului, adoptarea unui program de lucru flexibil şi punerea la dispoziţia populaţiei a unui registru de reclamaţii?!
Cum se procedează şi prin alte părţi, la fiecare şantier ar trebui să existe un registru de evidenţă a deşeurilor, în plan fiind detaliate modalităţile de depozitare, transport şi distrugere a reziduurilor. Şi nu numai…
Flavius PETRESCU