20 de tineri iconari îşi prezintă pe simezele Bibliotecii Judeţene lucrările realizate în cadrul expoziţiei de profil „Pârvu Mutu Zugravu”.
Ieri a avut loc vernisajul, iar slujba de binecuvântare a celor 28 de icoane expuse a fost oficiată de un sobor de preoţi. Despre viaţa şi opera vestitului pictor Pârvu Mutu, pe numele său adevărat Pârvescu, au vorbit: directorii Sorin Mazilescu (CJCPCT Argeş), Octavian Mihail Sachelarie (Biblioteca Judeţeană), protopopul Laurenţiu Dinu şi preotul Cosmin Bloju.
De notat că expoziţia a fost suplimentată cu 17 lucrări cu teme religioase realizate de copiii cu autism.
Expoziţia închinată iconografului muscelean Pârvu Mutu este un bun prilej pentru iconarii argeşeni – actuali studenţi sau absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii din Piteşti (specializarea Artă sacră) – de a se pregăti pentru Expoziţia-concurs naţională de icoane „Rugămu-ne Ţie!”, care are loc în Piteşti, an de an, în Vinerea Floriilor.
Ajunsă la ediţia a VIII-a, manifestarea este organizată de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, în colaborare cu Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş. Expoziţia cu icoane sfinţite este deschisă până de ziua Sfântului Ioan Botezătorul.
Pârvu Mutu (1657 – 1735), originar din Câmpulung Muscel, s-a format ca artist la mânăstirea Negru Vodă. A pictat icoane şi numeroase biserici, mai ales ctitorii ale marilor boieri şi domni Cantacuzini. A excelat în arta portretului, mai ales în tablourile votive, punând bazele şcolii româneşti de pictură religioasă.
Mirela NEAGOE