Elisabeta Rizea, simbolul româncei care a luptat împotriva comunismului, a fost o femeie simplă de la ţară; îmbrăcămintea ei de toate zilele era portul naţional, brodat cu modele complicate în culorile alb-negru. Ia eroinei de la Nucşoara a devenit obiect de studiu pentru elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti. Un model aidoma expus la Muzeul Ţăranului Român Bucureşti a devenit sursă de inspiraţie pentru cursanţii secţiilor de profil.
Expoziţie
Cursanţii secţiilor externe de cusături Nucşoara, respectiv de sculptură Domneşti din cadrul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti au vizitat Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, zăbovind în faţa lucrărilor ţesute armonios în expoziţia IAAIDOMA. Printre cele 40 de exponate s-a numărat şi o replică după ia care i-a aparţinut Elisabetei Rizea din Nucşoara, originalul aflându-se la Memorialul de la Sighet. Din mijlocul tezaurului portului tradiţional, meşterul popular Viorica Olivotto le-a prezentat elevilor săi punctele de cusătură şi elementele care dau unicitate iilor, făcând câteva observaţii. „Pânza asta nu e ca la noi la Nucşoara, că la noi nu se fac dungi d-astea galbene, iar îmbinările cu albastru nu sunt tocmai potrivite cu negru şi galben. Ia pe care o purta ţaţa Tuţa (n.n., Elisabeta Rizea) aşa arăta!”, a spus creatoarea populară, arătându-le copiilor o ie veche, ruptă pe alocuri, dar superbă, obiectul vestimentar fiind expus separat.
În excursia de documentare, elevii au îmbinat utilul cu plăcutul, fiindcă au legat prietenii cu iubitorii de tradiţii şi artă populară din toată ţara.
Expoziţia IAAIDOMA cuprinde 40 de cămăşi româneşti, replici după cele identificate la Metropolitan Museum New York, Muzeul de Textile Canada, Muzeul Etnografic din Geneva, Muzeul de Textile Lyon, Muzeul Horniman din Marea Britanie, Muzeul de Etnografie din Sankt Petersburg, dar şi în colecţii private. Cămăşile au fost cusute de 33 de autoare care nu sunt meşteri populari, dar care au avut ambiţia şi determinarea să studieze şi să descifreze modelele, iar apoi răbdarea şi dibăcia să le coasă, folosind materiale identice sau cel puţin similare cu cele originale.
Elisabeta Rizea (n. 28 iunie 1912, Domneşti, decedată la 6 octombrie 2003, Piteşti) a fost o eroină a luptei anticomuniste din România, nepoată a liderului ţărănist Gheorghe Şuţa, ucis de comunişti în 1948. Împreună cu soţul ei a sprijinit activ grupul de rezistenţă anticomunistă Arsenescu-Arnăuţoiu. A fost arestată şi torturată de autorităţi în 1952 şi 1961. A executat 12 ani de închisoare. Povestea ei a devenit cunoscută publicului în urma unui interviu din 1992, inclus în documentarul Memorialul Durerii, de Lucia Hossu-Longin.
Mirela NEAGOE
Un Comentariu
Elena Delia Dumitrica
Ne bucuram ca avem jurnalisti in Arges care scriu despre adevaratii eroi, oponenti ai regimului comunist.