Într-un cătun din Mălureni, comuna cu cea mai mare natalitate din judeţ, generaţii întregi de copii de etnie romă nu au mers niciodată la grădiniţă nu pentru că s-au opus părinţii lor, ci pentru că, vreme de vreo zece ani, autorităţile n-au găsit o soluţie pentru a construi o clădire cu această destinaţie în zona defavorizată. În lipsa unei instituţii pentru educarea şi instruirea preşcolarilor, puradeii din Tufanu cu Icoana sar peste prima treaptă de pregătire şi intră direct la şcoală.
Viaţă grea au şi şcolarii
Deşi autorităţile s-au tot perindat în cătunul cu pricina „în cunoştinţă de cauză”, iar pentru a găsi o soluţie salvatoare primarul localităţii şi directorul şcolilor din Mălureni au făcut poteci la Consiliul Judeţean şi Prefectură, copiii din cătun nu au, nici până la ora actuală, o grădiniţă a lor.
Nici elevii cu acte în regulă nu au o soartă mai uşoară decât preşcolarii fără grădiniţă. În primul rând, şcoala primară de pe uliţele cătunului este foarte mică. În al doilea rând, şcoala gimnazială se află peste deal, iar puştii din clasele V-VIII sunt nevoiţi să parcurgă pe jos chiar şi 6 km ca să ajungă la cursuri. Aproape o oră merg şcolarii pe „scurtătura” care taie o pădure. Cu aşa coclauri un microbuz şcolar este scos din ecuaţie. Ca să vă daţi seama cât de inaccesibilă este zona în care se află cătunul, aflaţi că de la Primăria Mălureni până la Tufanu cu Icoana ruta circulabilă măsoară 75 km!
Media, 8-9 copii
În cătunul Tufanu cu Icoana trăiesc într-o sărăcie lucie 450 de suflete. Familiile numeroase au, în medie, 8-9 copii; unele mame „eroine” nasc şi câte 14-15 prunci! În comunitatea rudarilor natalitatea se menţine ridicată an de an. În ciuda fertilităţii crescute, în zonă nu există o grădiniţă. Copiii localnicilor sar peste învăţământul preşcolar (3-6 ani), fiind înscrişi direct la şcoala primară.
De bine, de rău, în cătunul izolat există o şcoală primară. Imobilul necesită reparaţii, dar cel mai mare neajuns este spaţiul insuficient. Cancelaria a fost desfiinţată pentru a fi transformată în sală de clasă. În total, clădirea foarte mică are… două încăperi. Pentru a face faţă numărului de şcolari se învaţă în regim simultan pe două schimburi. Toaleta (veceul din lemn) este în fundul curţii. De apă curentă nici nu poate fi vorba…
Noroc cu norvegienii!
Născuţi ca pe bandă rulantă, pruncii din Tufanu cu Icoană au stat acasă până când au împlinit anii de şcoală. Astă-toamnă, norocul le-a surâs puradeilor care sunt de vârstă preşcolară. Autoritatea locală a reuşit să construiască în cătun un centru multifuncţional cu fonduri de la norvegieni. Este un fel de after-school destinat copiilor din Tufanu cu Icoană, în care sunt primiţi, pe lângă elevi, şi micuţii care ar fi trebuit să frecventeze grădiniţa.
Proiectul, în fază de… embrion
O grădiniţă ca la carte cu micuţi înscrişi pe grupe (mică, mare, mijlocie), cu educatoare, băncuţe, scăunele, materiale didactice şi tot tacâmul se va construi până la urmă în cătunul pomenit, prin extinderea şcolii primare, a spus primarul comunei, Alexandru Cristescu. Proiectul depus pe Ordonanţa 28 este, deocamdată, în fază de embrion. S-a făcut studiul de fezabilitate; după primirea avizelor, unitatea de învăţământ din Tufanu cu Icoană va fi consolidată şi va fi lărgită cu săli de clasă, cancelarie, grup sanitar încorporat etc.
Mălureniul este o comună săracă, cu un buget foarte mic, iar centrul multifuncţional înghite aproape toţi banii; fiind construit cu bani europeni, este obligatoriu să nu-şi schimbe destinaţia cinci ani. Când termenul va expira centrul care le alină preşcolarilor dorul şi nevoia de grădiniţă va deveni, cel mai probabil, unitate şcolară.
În Tufanu cu Icoană, peste 50 de puradei au vârsta potrivită pentru a frecventa o grădiniţă.
Mirela NEAGOE