Un filmuleţ postat pe reţelele de socializare de un bărbat din Budeasa arată cât de departe poate ajunge inconştienţa unor oameni care, fără să ţină cont de sfaturile specialiştilor, hrănesc animale sălbatice riscând să fie atacaţi de sălbăticiuni.
Concret, duminică, pe Transfăgărăşan au reapărut cei doi urşi fotografiaţi cu o zi înainte de Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, despre care am relatat în ediţia de ieri a ziarului. Pe filmuleţ se vede clar cum în timp ce alţi şoferi îşi văd de drum, unul dintre ei a oprit maşina şi începe să filmeze urşii cu pricina. Unul ajunsese la un loc de parcare, iar celălalt încă era în tufişuri. La un moment dat, în cadru apare o femeie cu un copil în braţe. Aceasta traversează şoseaua, se apropie de urs, îi aruncă ceva de mâncare şi, când animalul se arată interesat, femeia revine la maşină. În tot acest timp, pe filmuleţ se aude şi comentariul celui care filma: „Urşii la munte (ca să vezi ce descoperire a făcut omul)! Nu s-o repede ăsta cumva? Hai că nu se dă. Femeie, ai grijă pupa-te-aş”…
Pornind de la acest aspect, Ion Sănduloiu atrage din nou atenţia asupra pericolului pe care-l reprezintă astfel de gesturi mai mult decât inconştiente. „Urşii sunt animale sălbatice şi pot reacţiona violent în orice moment. Un astfel de animal precum cel din imagini cântăreşte la vârsta de aproape un an în jur de 80-90 de kg şi poate omorî cu uşurinţă un om. Nu vrem ca zona Argeşului să devină Bucegii, unde urşii sunt în permanenţă pe la ghenele de gunoi. Aparent inofensivi, urşii sunt imprevizibili şi pot declanşa fulgerător atacul, mai ales când este vorba despre hrană sau când consideră că li se încalcă teritoriul. Fac din nou apel la turişti să nu se apropie, să-i evite şi mai ales să nu le dea mâncare, pentru că animalul se va obişnui cu prezenţa omului, va fi încurajat să iasă din pădure şi apoi să fi atras tot mai mult spre zonele locuite”, ne-a declarat şeful salvatorilor montani argeşeni.
Vă reamintim că, pe 19 august 2009, o femeie din Piteşti şi fiul acesteia de 17 ani au fost atacaţi de un urs în timp ce dormeau într-un cort în Rezervaţia Naturală „Turbăria Lăptici” din Dâmboviţa. Cei doi au scăpat cu leziuni uşoare. În septembrie 2012, doi pădurari au fost răniţi de un urs în timp ce participau ca gonaci la o partidă de vânătoare organizată de Ocolul Silvic Vidraru. Animalul a fost declarat turbat şi împuşcat. De asemenea, în 2015, precum şi în cursul acestui an, urşii au atacat, mai multe zile la rând, gospodării din comunele Davideşti, Corbi, Dragoslavele, unde au omorât mai multe animale, au distrus o maşină şi au băgat spaima în oameni.
Val. NICOLAU