# Focul ameninţă case şi păduri.
# Pompierii, alergaţi prin tot judeţul!
În ultimele 48 de ore, peste 50 de hectare de vegetaţie uscată şi mărăciniş s-au făcut scrum în urma unor incendii izbucnite în mai multe zone ale judeţului.
Astfel de situaţii le-au făcut zile şi nopţi fripte pompierilor argeşeni care au alergat prin tot judeţul: la Ştefăneşti, unde flăcările s-au extins la litiera pădurii de la marginea oraşului, la Piteşti, unde au ars şi 9 metri de gard, Aninoasa, unde focul s-a propagat la o casă şi a distrus acoperişul, Ţiţeşti, Câmpulung, Hârtieşti, Priboieni, Călineşti, satul Văleni Podgoria, Mioveni, Mihăeşti, satul Furnicoşi, Hârseşti, Bradu, Băiculeşti, satul Aluniş, unde, favorizate de vânt, flăcările ameninţau să se extindă la pădurea comunală, Leordeni etc.
În toate cazurile cauza incendiilor a constituit-o focurile aprinse intenţionat de cetăţeni care au profitat de vremea favorabilă pentru a-şi curăţa terenurile de resturile vegetale rămase de toamna trecută. Nimeni nu s-a gândit însă că o astfel de acţiune poate prezenta pericol şi pentru cel care a aprins resturile, fiindcă putea să fie cuprins de flăcări, aşa cum s-a întâmplat anul trecut când trei oameni au murit carbonizaţi, şi pentru păduri sau case aflate în zona incendiilor.
Facem apel la cetăţeni să manifeste prudenţă pe timpul folosirii focului deschis şi să respecte câteva măsuri elementare de prevenire a incendiilor.
Astfel, asemenea activităţi nu vor fi efectuate pe timp de vânt sau după lăsarea întunericului, iar focul trebuie supravegheat permanent până la stingerea completă. După arderea totală, resturile vor fi stropite cu apă pentru a împiedica reaprinderea unor focare ascunse sub acţiunea curenţilor de aer sau împrăştierea resturilor încă aprinse. De asemenea, în apropiere trebuie asigurate un recipient cu apă şi unelte de primă intervenţie (lopeţi, măturoaie) pentru cazul în care focul scapă de sub control.
Trebuie avut în vedere că arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile se face doar în locuri special amenajate, cu luarea tuturor măsurilor care se impun pentru a împiedica propagarea focului la vecinităţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii.
Important de reţinut că arderea resturilor se va face la o distanţă de minimum 10 m faţă de materiale combustibile (construcţii, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn etc) şi la 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie gaze şi lichide combustibile. Şi nu în ultimul rând trebuie ştiut că arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc deschis, după ce în prealabil a fost informat serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă; emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens, se arată într-un comunicat pe care ni l-a transmis ISU Argeş.