Ştiaţi că în Muscel există un cod de culoare al iilor purtate de femeile măritate? Astfel, nevestele tinere îmbracă bluziţa tradiţională cusută în nuanţe de roşu, turcoaz şi bleu, pentru cele trecute de 50 de ani sunt specifice piesele cu grena, mov şi albastru, negrul şi cărămiziul fiind însemnele senectuţii.
De reţinut şi că movul este culoarea etalon a Muscelului; iar fiecare ie poartă un însemn care-i atestă vechimea. Bunăoară, cele aparent neterminate sunt în mod expres „greşite”, pentru a nu supăra… forţele supranaturale, adică ielele sau strigoii. De notat şi că ia de Muscel a fost introdusă în tezaurul regal, fiind îmbrăcată de Alteţa Sa, Regina Maria. Costumul de Muscel este etalonul portului popular românesc – acesta a fost unul dintre mesajele expoziţiei tematice organizate, luni, de Primăria Municipiului Piteşti, prin Centrul Cultural, sub semnul Sânzienelor.
Artizanul manifestării de suflet – deţinătorul unui tezaur ce însumează o sută de ii cusute între anii 1850-1950, în nordul Munteniei – a fost Ionuţ Fintoiu, din comuna Rucăr, membru al grupului vocal „Zavaidoc”. Unele exponate provin chiar din lada de zestre a bunicii colecţionarului, alte piese fiind achiziţionate de împătimitul portului popular, păstrător de tradiţii. Ionuţ Fintoiu deţine şi o ie din vremea… ielelor, care poartă semne distinctive că a fost confecţionată între anii 1830-1840.
Luni, la vernisaj, Valentin Grigorescu, coordonatorul grupului vocal „Zavaidoc” din cadrul Centrului Cultural Piteşti – totodată cel care l-a adus în lumina reflectoarelor pe Ionuţ Fintoiu – a fost… purtătorul de cuvânt al colecţionarului, citindu-i mesajul transmis, cu descrierea exponatelor. La manifestarea care a celebrat ziua universală a iei, mai multe angajate ale primăriei şi-au asortat ţinutele cu evenimentul.
Una dintre iile expuse în holul Primăriei Piteşti are o poveste tristă: piesa a fost lucrată de trei surori, care au murit înainte de a o definitiva (se crede că au căzut pradă unui blestem).