Un tânăr absolvent de facultate ne-a scris recent că viaţa în România nu se va îmbunătăţi prea curând dacă, în anumite domenii, nu va fi tăiat „nodul gardian”. Am crezut că a făcut această greşeală din neatenţie, din grabă, dar „nodul gardian” se repeta mai jos, de vreo două-trei ori, fără ca autorul să-l taie vreodată, adică să-l scrie corect: „nodul gordian”.
Nu e de râs, ci mai degrabă de plâns. Lipsa de cultură generală este evidentă la actuala generaţie „Facebook”, sau generaţie SMS, alcătuită şi din astfel de tineri, în general inteligenţi, dar care nu şi-au făcut timp pentru lectură, fiindcă le-a fost mai comod să ştie că pe „Google” găsesc absolut totul, prin simpla apăsare a unor taste. Cel care ne-a scris – repet, absolvent de facultate – e clar că a auzit el ceva sau că a citit undeva, dând un „click”, despre un nod ce trebuie tăiat. Fie el şi „gardian”.
Dacă era mai puţin superficial, afla, de pildă, chiar şi din rezumatele de pe net, despre legenda împăratului Alexandru cel Mare, care, în campania sa de cucerire a Asiei Mici, din anul 333 î.Hr., a încercat în Templul lui Jupiter din Frigia să desfacă un nod de la oiştea unui car – al plugarului Gordius – pentru a stăpâni întreaga împărăţie asiatică, aşa cum prevestise un oracol. Şi pentru că acel nod era prea complicat, l-a tăiat cu paloşul. De aici şi expresia „a tăia nodul gordian”, adică a rezolva energic, rapid, neaşteptat şi curajos o situaţie care pare de nedepăşit.
De fapt, aceste lacune aparent inofensive par a face parte dintr-un „trend” – ca să mă exprim mai „cool” – de ignorare a istoriei, a trecutului, de cultivare a aşa-zisei globalizări ce „merge” pe superficialitate, amatorism, trivialitate şi violenţă. Cineva spunea recent că dacă-ţi cunoşti trecutul – aşa cum e el, frumos sau urât, sublim sau oarecare – îţi cunoşti viaţa. Dacă ai lectură, dacă ai cultură generală, dacă înveţi istorie la şcoală, ştii ce e aia o valoare autentică, morală, artistică, umană, poţi purta o conversaţie în societate, poţi deosebi o simfonie de un concert şi… un nod gordian de un „nod gardian”. Poţi îndrepta lumea, la o adică…
Fără o cultură solidă, fără o educaţie solidă, omul nu mai gândeşte, nu mai are idei. El tinde să devină un mecanism, o marionetă foarte uşor de manipulat pe „Facebook”. Iar acest om va fi chemat din nou, pe 11 decembrie, să voteze, să-şi aleagă parlamentarii. Cum va şti el pe cine să pună ştampila? Asta e întrebarea! Probabil, i se va sugera într-un fel sau altul.
Un lucru e însă sigur: el e decis de data asta să taie „nodul gardian”. Care nod există doar în ignoranţa lui. Şi-n votul lui, probabil. Sau nu!
Gabriel LIXANDRU
4 Comentarii
Puiu
La numai o zi distanţă de „nodul gordian” al domnului Ulmeanu, văd, la o trecere rapidă prin paginile editorialelor,” nodul gordian” al dumneavoastră. Mi-am zis în sinea mea : Doamne ,ce i-o fi găsit cu nodurile astea!? Nu am realizat la prima vedere că este vorba de „nodul gardian „. Curiozitatea m-a făcut să mă întorc, evident ” înapoi „, să citesc mai repede conţinutul editorialului, ca să văd ce vreţi să” extenuaţi „. Pe măsură ce pătrundeam în miezul editorialului, eram foarte mulţumit că nu avea o tentă politică, ci una educativă. Era de râsul-plânsul, dar am râs involuntar, poate de la faptul că ştiu cum se intră astăzi la facultate şi cine intră. Dar, vedeţi cum ies? Este un caz uşor, totuşi, dar care a semănat panică între gardieni. Dacă au citit editorialul ,cu siguranţă l-au sunat pe „şefu”, să-l întrebe dacă îşi mai pun cravată la costum!?
Gabriel Lixandru
Si eu sunt mulţumit. domnule Puiu, că aţi apreciat ce am vrut eu să „extenuez” în articolul de faţă. Din păcate, mă confrunt aproape zilnic cu astfel de probleme şi i-aş trimite pe mulţi înapoi la clasele I-IV, chiar dacă au făcut facultatea.
Elena Delia Dumitricai
La inceputul editorialului , am crezut ca e o aluzie la ultimele arestāri…pe cuvant. Chiar mi s-a parut hilara expresia, dar cand am inteles ca era doar rodul ignorantei, râsul a dat în …oftat. E clar . Am intalnit asemenea oameni care au terminat facultati, dar care au sarit peste clasele I-IV. S-au trezit cu diploma in mâna . Asta e generatia „Facebook ” , cum prea bine ati spus.
Gabriel Lixandru
Prea uşor de manipulat, din păcate.