S-a schimbat primarul Piteştiului. Nu mai este Tudor Pendiuc. Locul său a fost luat de Cornel Ionică, fostul viceprimar. Acum, Pendiuc este conferenţiar la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” din Piteşti, dar promite să nu se rezume la atât. Nici măcar la a fi bunicul cuminte care are grijă de nepoţi. Altfel spus, vrea să fie un om implicat în viaţa urbei pe care a condus-o vreme de 24 de ani. Aşa a declarat ieri, în calitate de invitat la emisiunea „Subiect de presă” realizată la Antena 1 Piteşti de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu. De asemenea, Pendiuc a pledat pentru continuarea lucrurilor bune făcute în mandatele sale. „Vreau să asigur pe toată lumea că Pendiuc rămâne în continuare lângă piteşteni!”, a precizat el.
Plângere la DNA
Până să intre în miezul problemelor, provocat de directorul Mihai Golescu, Pendiuc a anunţat că nu a renunţat la lupta de după alegerile din 5 iunie. Aşa cum v-am informat, el a acuzat o serie de fraude în procesul electoral. „Important nu este cine votează; important nu este cine numără voturile; important este cel care scrie procesul-verbal. Dar de asta se vor ocupa Parchetul şi DNA”, a declarat Pendiuc. Altfel spus, el a sesizat cele două instituţii şi se vor face verificări.
Continuitate
Tema emisiunii a fost generoasă: „Continuitate şi discontinuitate la Primăria Piteşti”. Directorul Mihai Golescu a spus că una dintre cele mai mari rele făcute de mai toate guvernările locale sau naţionale a fost să se dea la o parte ce s-a făcut înaintea lor şi să se ia de la capăt. „Sunt, desigur, multe lucruri care trebuie continuate. Cel mai mare rău ar fi să stricăm ceea ce merge”, i-a dat dreptate Pendiuc lui Mihai Golescu.
Un centru fără blocuri noi
Din punct de vedere urbanistic, Pendiuc are o o propunere pentru actuala administraţie locală. „Aş emite un proiect de hotărâre prin care să interzic în zona centrală construcţia de noi blocuri, mai ales în zonele aglomerate. În perioada cât am fost primar s-au făcut mai multe blocuri cu parcări subterane care apoi nu erau folosite. Oricum, legislaţia este precară. Dacă se apucă cineva să construiască un bloc, dar fără autorizaţie, eu nu pot, ca autoritate locală, decât să îl somez şi să îl acţionez în instanţă, cel mult să îl amendez. Între timp, el termină blocul şi rămâne cu el. Ar trebui umblat şi la legislaţie”, a declarat Pendiuc.
Fonduri europene
Primăria Piteşti a atras în ultimii ani fonduri europene importante cu care s-au făcut multe: reabilitare urbană, parcul Lunca Argeşului, pasaj rutier la Podul Viilor, sediu nou pentru Filarmonică… Pendiuc a declarat ieri că actuala administraţie trebuie să continue să atragă fonduri europene pentru proiecte de toate tipurile: pasaje (sunt proiecte în acest sens la strada Lânăriei şi în Craiovei), poduri noi, piste de biciclete – se va scoate în curând la licitaţie un traseu pe malul râului Argeş – Centura de Vest a Piteştiului. „Idei avem toţi, dar trebuie să gândim un mecanism să atragem fondurile europene necesare pentru ele. De fapt, dezvoltarea modernă a Piteştiului trebuie să fie continuată şi să nu se uite cultura şi valorificarea tradiţiilor!”, a subliniat Pendiuc.
Idee
Se tot vorbeşte despre Zona Metropolitană Piteşti. În acest sens, Pendiuc a spus că ar fi nevoie de un centru… mai mare. „Ar fi util să se construiască un pasaj subteran rutier între pasajul Sfânta Vineri şi Tribunal. Deasupra ar fi astfel o zonă pietonală. Cred că ar trebui să fie luată în calcul această variantă, deoarece zona centrală ar trebui să arate altfel. Când am venit eu primar, în centru erau trei străzi, Brătianu, Republicii şi Victoriei, iar între timp Victoriei a devenit ceea ce ştie toată lumea că este: centrul pietonal Strada Mare”, a mai spus Pendiuc.
Claudiu DIŢA