Duminică, 5 iunie, au loc alegerile locale. Secţiile de votare – 520 în tot judeţul Argeş – vor fi deschise între orele 7 şi 21, iar cetăţenii care au probleme cu actele de identitate necesare la votare pot apela la serviciile de evidenţa populaţiei pentru eliberarea unui document provizoriu. Programul de lucru al acestora va fi identic cu cel al secţiilor de votare. În Argeş sunt peste 10.000 de persoane care candidează pentru funcţii de primar, consilier local sau consilier judeţean. Primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur de scrutin, fapt care îi avantajează pe edilii în funcţie, în vreme ce preşedintele Consiliului Judeţean va fi ales ulterior de către consilierii judeţeni. De notat şi că legea prevede sancţiuni aspre pentru cei care comit fraude sau se abat de la legislaţia în vigoare.
Reguli noi
Alegerile locale se desfăşoară, aşadar, după câteva reguli noi. De pildă, va fi testat pentru prima dată un sistem de depistare electronică a tentativelor de fraudare a alegerilor. Plus că a fost înfiinţat un corp al experţilor electorali. Alegătorii vor primi, la intrarea în secţia de votare, trei buletine de vot: pentru primar, pentru consilierii judeţeni şi pentru consilierii locali. În Argeş au fost tipărite 1,8 milioane buletine de vot care ajung astăzi la secţiile de votare.
Infracţiuni electorale
Dacă se comit fapte mai grave decât contravenţiile în legătură cu alegerile, caracterul lor penal va fi stabilit numai prin raportare la infracţiunile existente în Codul penal. În acest sens, trebuie precizat că în noul Cod penal (Legea nr. 286/2009), intrat în vigoare la 1.02.2014, titlul IX (art. 385-393) din partea specială este dedicat infracţiunilor electorale. Iată care sunt acestea:
- Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. O altă formă asimilată de lege cu împiedicarea exercitării drepturilor electorale este: atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare, care se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
- Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
- Fapta persoanei care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător, prin utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals, prin utilizarea unui buletin de vot fals se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi; tentativa de fraudă la vot se pedepseşte.
- Tipărirea şi utilizarea de date de acces false, accesarea frauduloasă a sistemului de vot electronic sau falsificarea prin orice mijloace a buletinelor de vot în format electronic se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.
- Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 600 şi 90.000 lei.
- Deschiderea urnelor înainte de ora stabilită pentru închiderea votării se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi (amenda penală aplicabilă este între 1.800 şi 150.000 lei).
- Se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi: falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale; înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă ori de pe lista electorală complementară a unor persoane care nu figurează în această listă.
Contravenţii electorale
La capitolul contravenţii electorale sunt trecute prezenţa altor persoane în cabina de vot, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot, aceste fapte se sancţionează cu amendă de la 600 la 1.000 lei. Totodată, distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală se sancţionează cu amendă de la 600 la 1.000 lei. Mai mult, comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare se sancţionează cu amendă de la 2.200 la 3.000 lei.
Ce pot face cetăţenii?
Cetăţeanul obişnuit nu poate constata săvârşirea unei contravenţii, întrucât legea nu-i permite acest lucru. Dacă asistă la o contravenţie în derulare/desfăşurare, cetăţeanul este martor la comiterea contravenţiei şi îi poate sesiza pe cei abilitaţi legal, pentru ca aceştia să constate respectiva contravenţie (atâta vreme cât ea se află în desfăşurare). Pentru a exista o constatare valabilă (legală) a săvârşirii unei contravenţii este necesar ca agentul constatator abilitat de lege să observe nemijlocit (prin propriile simţuri) derularea/comiterea acelei fapte contravenţionale. Pot constata şi sancţiona contravenţiile, după caz:
– ofiţerii, agenţii şi subofiţerii din cadrul poliţiei şi jandarmeriei (pentru contravenţii ce ţin de ordinea şi liniştea publică);
– preşedintele biroului electoral judeţean, biroului electoral local (pentru faptele săvârşite de către membrii biroului electoral);
– preşedintele biroului electoral ierarhic superior, în cazul săvârşirii contravenţiilor de către preşedinţii birourilor electorale ierarhic inferioare sau de către locţiitorii acestora;
– preşedintele Biroului Electoral Central;
– împuterniciţii preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente.
În cazul unei infracţiuni electorale, sesizarea poate fi adresată Poliţiei sau Parchetului.
Claudiu DIŢA