Atât fostele guverne, cât şi cel actual au vorbit tot mai apăsat despre necesitatea reorganizării administrativ-teritoriale a ţării. Despre regionalizare, ca să spunem lucrurilor pe nume. Subiect delicat, deoarece sunt multe orgolii judeţene şi nu este uşor să le împaci. Cel mai fierbinte subiect este legat, desigur, de stabilirea capitalelor de regiune. Piteştiul, de exemplu, se află în competiţie directă cu Ploieştiul pentru un astfel de statut al regiunii Sud Muntenia, dar prahovenii sunt până acum în avantaj clar. Aşa a apărut ideea formării unor regiuni mai mici. În loc de 8, câte regiuni de dezvoltare economică sunt acum, să fie 16. În aceste condiţii, atât autorităţi locale din Piteşti, cât şi de la nivel central au anunţat că Piteştiul poate fi o capitală de regiune.
Viziunea lui Ionică
Cornel Ionică, primarul nou ales al Piteştiului, a făcut deja un anunţ privind viitoarele regiuni de dezvoltare ale ţării. „Din câte ştiu, judeţul Dâmboviţa şi-a dat acceptul să facă parte dintr-o regiune cu Argeşul. Mai ştiu că din aceeaşi regiune ar putea face parte şi Teleormanul şi Oltul (n.r. – mult mai potrivit ar fi judeţul Vâlcea…). Suntem pregătiţi ca Piteştiul să devină capitală de regiune, vom găsi soluţii şi pentru spaţiile destinate instituţiilor regionale. Oraşul nostru are toate atuurile să fie capitală de regiune”, a spus Ionică. Fostul premier Victor Ponta a dat asigurări că Piteştiul va avea acest statut, ca şi actualul preşedinte al PSD Liviu Dragnea. Oare se vor ţine de cuvânt?
Atuurile Piteştiului
De la Craiova la Ploieşti nu mai există alt oraş mai mare decât Piteştiul. Piteştiul este, încă, un oraş puternic industrial, în special datorită industriei auto. Chiar dacă au dispărut mulţi agenţi economici, sunt speranţe odată cu noul parc industrial care va lua fiinţă lângă Arpechim şi pentru care Primăria face demersuri deja, anunţând că va fi cel mai mare (130 de hectare) şi cel mai modern din ţară. Pe lângă industrie, Piteştiul dispune şi de Tribunal, Judecătorie, Curte de Apel, care au deja statut regional; pe aici vor trece două autostrăzi vitale pentru ţară – Piteşti-Sibiu şi Piteşti-Craiova; avem universitate, institute de cercetare, dar şi o istorie bogată care ne recomandă. Semne bune ar fi. Pe de altă parte, Piteştiul are o tradiţie de centru regional, atunci când Vâlcea, de exemplu, era un raion al Argeşului. Nu în ultimul rând, poate că noua conducere a judeţului va avea mai multă aplecare asupra problemei regionalizării şi va avea altă putere la centru, acolo unde se fac jocurile. Pentru prima dată după mulţi ani, în conducerea Piteştiului s-a produs, de asemenea, o schimbare. Nu putem uita însă că deja s-au pierdut instituţii importante din punct de vedere administrativ (Finanţele sunt cel mai bun exemplu), fiind musai, cum se spune, ca acestea să fie readuse în judeţ. Aşadar, aceasta este cea mai mare provocare pentru noua conducere a Argeşului şi a Piteştiului. Mingea e la ea. Va marca?
Claudiu DIŢA
Un Comentariu
HORIA
pitestiul oras puternic industrial !!!!! tampenie mai mare nu am auzit, doar uzina a ramas in picioare, in rest praf si pulbere .