# La destructurarea reţelei, au participat şi jandarmi francezi, plus un analist EUROPOL!
# Judecătorii de la Curtea de Apel Piteşti i-au trimis după gratii
Patru persoane au ajuns în spatele gratiilor, după ce Curtea de Apel Piteşti a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă, fiindcă erau căutate de autorităţile judiciare franceze. Este vorba despre Daniela L., de 48 de ani, soţul său, Constantin, de 51 de ani, Valerică A., de 49 de ani, şi Loredana F., de 29 de ani, toţi din Râmnicu Vâlcea. Pe numele lor, Tribunalului de Mare Instanţă din Creteil a emis mandate europene de arestare preventivă. Miercuri seară suspecţii au fost încarceraţi.
„În dimineaţa zilei de 21 mai, poliţiştii români de investigaţii criminale din cadrul IGPR, alături de un analist EUROPOL, în cooperare cu poliţişti şi jandarmi francezi, au acţionat pe raza judeţului Vâlcea pentru depistarea şi reţinerea membrilor unui grup infracţional organizat, bănuiţi de tâlhărie, furt calificat şi tăinuire. Cooperarea poliţiştilor s-a desfăşurat în baza unui ordin european de anchetă, primit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, în cadrul acţiunii fiind efectuate şase percheziţii domiciliare pe raza judeţului. Acţiunea a avut ca rezultat identificarea şi ridicarea unor bijuterii din aur şi argint, bijuterii din metale comune (folosite la înşelăciune), contracte de amanet, bani şi aparatură IT”, a informat Poliţia Română. Potrivit anchetatorilor, faptele ar fi fost comise în perioada 2017-2018, pe teritoriul Franţei, în localităţi precum Neuilly Sur Marne, Champingny Sur Marne, Perreux Sur Marne, Maisons Alfort, Saint Denis şi altele.
În fapt, ancheta autorităţilor judiciare franceze a evidenţiat faptul că cei în cauză ar fi acostat, în general, persoane în vârstă, sub pretextul aflării unor adrese, iar după ce primeau informaţiile solicitate, ar fi oferit victimelor bijuterii ieftine în semn de mulţumire. Ulterior, profitând de neatenţia acestora sau chiar prin violenţă, le-ar fi deposedat de bijuterii (lănţişoare sau medalioane), bunuri care ar fi fost transferate apoi în România. Prezentaţi instanţei de judecată, cei în cauză au declarat că nu sunt vinovaţi de acuzaţiile ce li se aduc şi au precizat că nu sunt de acord să fie predaţi autorităţilor franceze care au solicitat demararea procedurilor de extrădare pentru continuarea cercetărilor. Decizia Curţii de Apel Piteşti nu este definitivă.