* Spălaţi ouăle cu apă şi săpun înainte de a le fierbe sau a le prăji!
Având în vedere că în judeţul nostru sunt două suspiciuni de gripă aviară la găini, DSP Argeş atrage atenţia că virusul se poate transmite uneori de la păsăre la om, prin contact cu materii fecale (dejecţii), secreţii, carne şi ouă crude. În această situaţie nefericită, starea generală alterată este dată de febră, dureri în gât, dureri musculare, tuse şi respiraţie dificilă. Pentru a evita îmbolnăvirile, directoarea DSP Argeş, Sorina Honţaru, ne transmite un set de recomandări.
Contactaţi imediat autorităţile locale dacă aţi găsit o pasăre bolnavă sau moartă în condiţii suspecte; în niciun caz nu consumaţi carnea sau ouăle acestora! Şi nu le atingeţi penele, excrementele sau sângele!
Spălaţi ouăle cu apă şi săpun înainte de a le fierbe sau a le prăji. În alimentele nepreparate termic nu folosiţi ouă fierte moi sau crude (virusurile gripale sunt distruse prin căldură!).
După ce atingeţi păsări sau ouă crude, spălaţi-vă îndelung pe mâini cu apă şi săpun. Când preparaţi hrana, separaţi carnea crudă de alimentele care sunt gata de consumat şi nu folosiţi un cuţit comun. Cumpăraţi carne de pasăre şi ouă numai din surse de încredere.
Dacă credeţi că aţi fost expus gripei aviare, urmăriţi-vă starea de sănătate timp de zece zile de la un presupus contact cu o sursă de infecţie. Dacă vă îmbolnăviţi în acest interval, consultaţi medicul de familie (este important să îi spuneţi şi unde aţi călătorit).
Semnele posibile de gripă aviară la păsări sunt: ochii roşii, creasta umflată, de culoare albăstruie, secreţii nazale şi lacrimale abundente.
Mirela NEAGOE