Prima grevă atestată de izvoarele istorice a avut loc în Egiptul antic, în Valea Regilor, în secolul al XII-lea î.e.n. La necropola unde sunt înmormântaţi faraonii, constructorii mormintelor şi templelor au refuzat să mai muncească din cauza întârzierii plăţilor. Acest eveniment este atestat de un papirus aflat la Torino. În secolul al VIII-lea, în Irlanda, greva foamei pentru scopuri politice era semnalată în codul civil ca opţiune posibilă. În 1229, profesori ai câtorva facultăţi de la Sorbona declarau grevă în semn de protest împotriva poliţiei regale şi hotărau să părăsească în masă Parisul, alegând provincia. În 1790, preoţi elveţieni intrau în grevă pentru mărirea lefurilor. În 1960 a avut loc prima grevă împotriva discriminării rasiale în America.
Prima grevă de pe teritoriul actual al României a fost consemnată în 1733 în Banat, la Ciclova. La 20 octombrie 1920 a avut loc greva generală a proletariatului din România, deci prima grevă politică, la care au participat 400.000 de salariaţi din toate ramurile industriei şi de transport. De menţionat este şi protestul de la Vorkuta din iulie 1953, prima grevă politică din istoria URSS, unde s-au solidarizat aproximativ 250.000 de prizonieri şi deţinuţi şi care s-a soldat cu 300 de morţi (ucraineni, ruşi, germani, unguri, români, evrei, polonezi).
În decursul istoriei, încetarea lucrului ca formă de luptă s-a răspândit în toate sectoarele de activitate pe tot globul. În ţările vestice grevele sunt organizate în general de sindicate. În ultimii zece ani, aceste acţiuni au luat amploare dacă ne gândim la protestele repetate şi de lungă durată ale personalului din transporturi, fiind paralizate aeroporturi sau transportul în comun. Dar există şi categorii de salariaţi care, prin lege, nu au dreptul la grevă. Este cazul profesorilor din Germania, care trebuie să asigure cursurile din şcoli şi facultăţi.
Dr. Mariana CLEMENS
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.