Argeşenii care au ajuns ieri-dimineaţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti s-au pomenit că nu pot merge la medici pentru consultaţii. Uşile de acces în ambulatoriul de specialitate (policlinica, aşa cum se numea înainte) erau închise, iar pe un afiş era anunţat că între orele 8 şi 10 cadrele medicale se află în grevă de avertisment. Excepţie a făcut-o Unitatea de Primiri Urgenţe, unde activitatea se desfăşura normal pentru ca vieţile pacienţilor să nu fie puse în pericol.
Mişcarea de protest, organizată de Federaţia „Sanitas”, a avut loc în tot sistemul sanitar din ţară, în semn de protest faţă de inechităţile salariale apărute ca urmare a aplicării Ordonanţei nr. 20/2016. În acest context, sute de oameni au fost nevoiţi să aştepte terminarea protestului, dar niciunul nu s-a supărat, ci, dimpotrivă, le dădeau dreptate greviştilor.
Urmează greva generală
Potrivit liderului „Sanitas” – Filiala Argeş, Doina Fănică, guvernanţii sunt de vină pentru această situaţie, fiindcă nu au găsit soluţii la revendicările sindicaliştilor, iar negocierile sunt în impas. „Suntem adepţii dialogului şi nu ne doream ca pentru obţinerea unor drepturi să ajungem aici. Timp de două ore se va lucra cu o treime din personal, care asigură urgenţele. Ceea ce solicităm noi este şi în favoarea pacienţilor, faţă de care ne cerem scuze şi pe care-i rugăm să ne înţeleagă: asigurarea finanţării corespunzătoare pentru resursele umane şi pentru servicii medicale de calitate. Noi am solicitat o lege specifică domeniului sanitar şi asistenţei sociale, calculul sporurilor la salariul de bază actual, contract colectiv de muncă la nivel de sector de activitate, rezolvarea inechităţilor salariale şi discriminărilor create de aplicarea Ordonanţei 20 şi includerea celor omişi din aceasta: personalul TESA din spitale, funcţionarii publici din DSP-uri, angajaţii din creşe şi asistenţă socială. Nu mai acceptăm promisiuni, vrem fapte”, spunea Doina Fănică. Dacă decidenţii nu vor găsi soluţii, sindicaliştii „Sanitas” nu vor renunţa la proteste, iar pe 31 octombrie s-a stabilit să fie declanşată greva generală, când în spitale se va sista activitatea şi nu se vor asigura decât urgenţele.
Protest şi la Curtea de Arges
Ieri, medicul chirurg Ionela Dăneţ, managerul Spitalului Municipal Curtea de Argeş, spunea că activitatea în această unitate se va desfăşura normal. „Noi suntem pe profil de urgenţă şi nu putem protesta. Acordăm toate îngrijirile necesare, pentru că nu dorim să punem în pericol în niciun fel viaţa pacienţilor noştri”, afirma managerul Dăneţ. Cu toate acestea, şi la spitalul din municipiul Basarabilor a fost protest în acelaşi timp ca şi la Piteşti. Potrivit liderului de sindicat Ion Sianu, pacienţii au fost informaţi cu privire la greva de avertisment, iar în unitate a fost asigurată asistenţa medicală în cazurile urgente.
Revendicările
Revendicările Federaţiei „Sanitas” vizează extinderea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului „Sănătate. Activităţi veterinare”, corectarea discriminărilor/inechităţilor salariale produse de O.U.G. nr. 20/2016 şi O.U.G. nr. 43/2016, includerea în anexele O.U.G. a tuturor categoriilor de personal omise, respectiv: asistenţă socială, unităţi medico-sociale, personal TESA, DSP şi creşe. De asemenea, se solicită
calcularea sporurilor şi a altor drepturi salariale la salariul de bază actual, conform ultimului act normativ în vigoare, reaşezarea valorică a salariilor pentru unităţile clinice şi neclinice, promovarea unei legi a salarizării specifice pentru sectorul sanitar şi de asistenţă socială pornind de la principiile şi coeficienţii Legii nr. 284/2010.
După cum se prezintă lucrurile, situaţia în sistemul de sănătate românesc e de-a dreptul explozivă, iar tehnocraţii mai au la dispoziţie mai puţin de două săptămâni pentru a identifica soluţii de dezamorsare a conflictului. O eventuală grevă generală ar da complet peste cap activitatea spitalelor şi ambulatoriilor de specialitate de stat, clinicile private sunt prea puţine şi prea scumpe pentru a suplini sistemul public de sănătate, iar pacienţii se vor trezi în imposibilitate de a beneficia de servicii medicale.
Val. NICOLAU