Cazul bătrânului în cârje, care n-a putut coborî din autobuzul Publitrans în staţia de la Muzeul Judeţean, din cauză că şoferul s-a grăbit să închidă uşile, a stârnit polemici aprinse în urbe.
Foarte mulţi piteşteni au răbufnit pe reţelele de socializare şi pe contul de Facebook al ziarului nostru, incriminând o sumedenie de comportamente necivilizate ale unora dintre şoferii de autobuz ai Publitrans. Parcurgând avalanşa de nemulţumiri ale locuitorilor Piteştiului, faţă de aceştia, ai zice că mai e doar un pas până se va ajunge la dispute mai contondente.
Fireşte că nu asta ne-am propus, semnalând cazul acelui bătrân umilit. Nu ne-am propus nicio secundă să asmuţim opinia publică împotriva şoferilor de autobuz. Şi nici n-am generalizat, ştiind foarte bine că şi ei, şoferii de autobuz, sunt oameni ca noi toţi. Unii de pus pe rană, alţii, de evitat.
Ce ne-am dorit, scriind despre unele comportamente necivilizate, nepoliticioase, neomenoase, a fost doar să arătăm că, atunci când vorbim despre transportul public urban de călători, la Piteşti e foarte mult loc de mai bine. Asta ca să alegem o exprimare elegantă.
Cât priveşte comportamentul la volan al şoferilor Publitrans, sunt multe de spus. Trebuie să-i înţelegem şi pe aceşti oameni. Stresul la care sunt supuşi zilnic e imens, având în vedere că, la Piteşti, traficul rutier seamănă cu cel din curtea unui spital de nebuni, în care pacienţii exersează pentru permis.
Dacă s-ar respecta, măcar în linii mari, regulile elementare de conduită rutieră şi de bun-simţ, nici şoferii Publitrans n-ar mai fi aşa de stresaţi şi ar avea, poate, un comportament mai bun. Am văzut adesea cum autobuzele de oraş nu puteau pleca din staţii minute în şir, pentru că nimeni nu le dădea prioritate.
Evident că, într-o atare situaţie, nu-i poţi cere celui de la volanul autobuzului să rămână calm şi să fie politicos cu pasagerii. E doar un exemplu. Dar mai pot fi date şi altele în acest sens.
Concluzia ar fi că, pe de o parte, Publitrans ar trebui să-şi selecteze un pic mai cu grijă şoferii de autobuz. Iar cei care „virează” greşit de mai multe ori, să fie îndrumaţi către transportul de mărfuri. Sau către psiholog.
Pe de altă parte, noi, şoferii amatori care circulăm zilnic cu maşina prin Piteşti, ar trebui să mai şi respectăm regulile de circulaţie. Sunt nepermis de mulţi cei care nu dau doi bani pe ele, făcându-i pe aceia care le respectă să pară de-a dreptul caraghioşi.
Şi, nu în ultimul rând, ar trebui ca Poliţia, în speţă cea Rutieră, să fie mult mai prezentă pe arterele Piteştiului. Mult mai activă şi mult mai fermă.
Am vrea să ne explice unul din şefii Poliţiei Rutiere argeşene cum se face că în alte oraşe, precum Alba-Iulia sau Târgu-Mureş, se circulă paşnic, calm, civilizat, în vreme ce la Piteşti e, cum spuneam, ca-n curtea unui spital de nebuni? Că doar sunt aceleaşi reguli de circulaţie, aceleaşi amenzi etc.
Revenind la cazul prezentat de noi în „Argeşul” de ieri: sancţionarea sau concedierea şoferului în culpă nu rezolvă problema.
Nici măcar nu ne dorim ca acel om să fie pedepsit, deocamdată, altfel decât explicându-i-se că trebuie să se poarte mai omenos cu pasagerii săi în vârstă, cu vreun handicap etc.
Un Comentariu
Puiu
Este foarte greu să fii şofer la Publitrans, dar este şi mai greu să fii bătrân batjocorit atunci când circuli cu un autobuz al cărui şofer este” foarte stresat”.La fel de greu este şi atunci când eşti nevoit să circuli cu un taximetru, de la orice firmă, şi asta am mai spus-o.Şi dacă circuli cu maşina personală tot greu este. Este foarte greu pentru că nesimţirea ,necunoaşterea regulilor de circulaţie şi, aproape în întregime, lipsa respectului între partenerii de trafic s-au contopit şi au devenit stres.
Nu eu sunt cel care am spus în legea circulaţiei, că atunci când un autobuz semnalizează intentia de a ieşi din alveolă şoferii de pe prima bandă ,în special, trebuie să cedeze prioritate acestuia! Poliţia Rutieră nu se implică atât cât trebuie,poate că nu poate mai mult, dar există posibilitatea urmăririi traficului pe cameră video şi şoferii care greşesc să fie amendaţi!
În Alba-Iulia sau Târgu-Mureş este altă civilizaţie. Oamenii sunt mai calmi şi mai calculaţi în tot ceea ce fac, nu numai la volan.
Acel şofer trebuie pedepsit şi chiar dat jos de pe autobuz, pentru că datoria lui este să se poarte frumos cu absolut toţi pasagerii, indiferent de vârstă sau alte criterii, şi dacă până acum nu a învăţat, ce rost mai are.El trebuie să ştie că toţi care muncesc sunt stresaţi, chiar şi cei care nu muncesc sunt stresaţi. Dar cei mai stresanţi sunt needucaţii!?