Deşi tinerii au acces nelimitat la informaţie, multe dintre adolescente află că sunt însărcinate când ajung în cabinetul medicului ginecolog. În Argeş, 31 de copile mai mici de 15 ani şi 348 de adolescente cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani erau cu „burta la gură”, acum doi ani.
Tot în 2018 erau luate în evidenţa serviciului de statistică al DSP Argeş 3.932 de gravide (în scădere, în 2017 fiind înregistrate 4.199). În aceeaşi perioadă analizată, au fost raportate 1.218 întreruperi de sarcină (699 – la cerere; 519 – avorturi incomplete). Printre pacientele care au avortat s-au numărat şi fete cu vârste mai mici de 19 ani (peste 100).
În această lună, Ministerul Sănătăţii finanţează şi organizează o campanie care aduce în atenţia publică problematica sănătăţii reproducerii pentru adolescente şi femeile gravide.
În judeţul nostru, DSP Argeş, prin Compartimentul Evaluare şi Promovarea Sănătăţii, desfăşoară, mai ales în rândul adolescenţilor şi a tinerilor, acţiuni de informare, educare şi comunicare privind metodele contraceptive, utilizate în planificarea familială şi în prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.
În Argeş funcţionează nouă cabinete de planificare familială, iar adresabilitatea pentru utilizarea metodelor moderne de contracepţie este în medie de 2.100-3.000 de beneficiare pe trimestru. S-a constatat că în mediul rural sunt utilizate mai frecvent pilulele contraceptive, în mediul urban fiind preferat prezervativul.
„Comportamentul reproductiv sănătos asigură un impact pozitiv asupra generaţiilor următoare. Implementarea efectivă a planificării familiale aduce cu sine un număr extrem de mare de beneficii: reduce numărul de sarcini nedorite şi de avorturi; previne complicaţiile induse de sarcină şi avorturi, reduce mortalitatea indusă de sarcină, micşorează incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală, inclusiv a infecţiei HIV/SIDA; protejează sănătatea adolescenţilor şi este una dintre cele mai reale şi eficace posibilităţi de a ameliora sănătatea şi bunăstarea femeilor, a bărbaţilor, a tinerilor şi, implicit, a comunităţii. De asemenea, prin educarea populaţiei în centrele de planificare familială, se previne fenomenul de abandon în spitale, în maternităţi şi, ulterior, în instituţii de îngrijire a copilului, dar mai ales fenomenul «copii cu copii»” – explică într-un comunicat DSP Argeş.
Un Comentariu
NIR
– Bendeac si altii ca el ce zic, cu ale lor „productiuni” scarbavnice / provocatoare de voma ?!