Francois Hollande, preşedintele Republicii Franceze, a publicat miercuri următorul comunicat: „Am decis să-i acord lui Jacqueline Sauvage (Sălbatică – trad., n.n.) o reducere a restului pedepsei sale. Această iertare opreşte imediat situaţia ei de deţinută.”
Jacqueline Sauvage este liberă. „E o foarte mare fericire. Plâng şi e minunat. Cred fără să cred. O infinită mulţumire preşedintelui Republicii”, a reacţionat fiica ei, Carole Marot, după ce François Hollande i-a acordat graţierea. Hotărârea aceasta pune capăt unei afaceri foarte mediatizate. Şi astfel a devenit un simbol al luptei femeilor victime ale violenţelor conjugale.
Faptele. La 10 septembrie 2012, Jacqueline Sauvage îl omoară pe Norbert Marot, soţul ei, cu trei gloanţe de puşcă în spate. Jacqueline vrea să oprească un infern conjugal, care durează de 47 de ani. „În clipa când am tras, nu mă mai controlam. În această stare m-a adus violenţa perpetuă a soţului meu”, declară ea săptămânalului parizian „L’Obs”. Cele trei fete ale cuplului spun că au fost violate şi bătute, ca şi mama lor. Fiul a suportat şi el violenţele tatălui. El s-a sinucis cu o zi înaintea gestului fatal al lui Jacqueline Sauvage.
Manifestări, petiţii… Condamnarea sa suscită un val de indignare. Solicitat de fetele lui Jacqueline Sauvage, precum şi de numeroase personalităţi, François Hollande îi acordă, la 31 ianuarie 2016, o iertare parţială. Aceasta îi permite să prezinte o cerere de liberare condiţionată. Dar la 12 august, tribunalul competent refuză s-o pună în libertate. Îi reproşează „că nu s-a gândit suficient la actul său” şi consideră că ea nu poate „pretinde să trăiască aproape de locul faptei, într-un mediu care… ar risca să o menţină într-o poziţie de victimă”. Avocatele ei se plâng de o „veritabilă persecuţie judiciară” din partea magistraţilor.
Suntem cu toţii fără nicio ezitare împotriva violenţelor comise asupra femeilor şi cu deosebire când sunt conjugale. Am rămas din tinereţe cu un dispreţ total pentru un bărbat care loveşte o femeie. Dar întrebarea pe care şi-au pus-o unii jurişti este: de ce victima a suportat astfel de tratament timp de 47 de ani? Şi, desigur, întrebarea următoare este: cine are voie să asasineze? Dacă se despărţeau, erau ambii în viaţă.
Alex HOROVEANU