Micii fermierii care cresc animale în propriile gospodării, comercializându-le direct către consumatorul final au început negoțul cu grăsunii. Ce prețuri sunt vehiculate pe piața online, citiți în ceea ce urmează.
Pe internet, porcul viu (200 kg) se vinde, deocamdată, cu 12-13 lei/kg, iar groșteii mai mititei (între 70-130 kg), cu 10 lei/kg. În medie, carcasa de porc costă 15-16 lei/kg. Gospodarii care includ în preț analizele și avizul de transport de la medicul veterinar cer chiar și 20 lei pe kilogram. Internauții care vor să se desfete cu șorici, tobă și caltaboș chiar de Crăciun pot rezerva de pe acum porcul pentru a-l tăia de sărbători.
Un purcel cu vârsta de două luni și jumătate poate fi dus acasă, viu, cu 400 lei. Grăsunul de aproximativ 160 kg sacrificat în prezența clientului este scos la mezat cu 20 lei/kg.
Produsele proaspete din carne de porc, gătite bio, după rețete traditionale pot fi cumpărate de pe net cu 35 lei/kg (cârnați de casă, caltaboși, jumări etc.). Tariful pentru slănina afumată este 25 lei/kg, iar pentru untura proaspată de porc, 7 lei/kg. Conservele din carne de porc la borcan (fără aditivi sau alți conservanți) costă 25 lei/borcanul de 400 grame sau 45 lei/800 grame.
În medie, kilogramul de carne de porc, la raft, este de aproximativ 20 lei. Rămâne de văzut cât va mai creşte prețul, până la Crăciun.