Plasată, tradiţional, sub genericul „Limba şi literatura. Repere identitare în context european”, cea de-a XIII-a ediţie a conferinţei anuale a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Piteşti, organizată în weekend-ul Sânzienelor, a reunit reprezentanţi ai universităţilor din ţară (Piteşti, Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Craiova, Sibiu, Galaţi, Târgovişte, Târgu Mureş, Iaşi, Focşani, Târgu-Jiu) şi străinătate (Franţa, Algeria, Armenia). Deschiderea festivă s-a desfăşurat la Biblioteca Universităţii. La invitaţia Departamentului Limbă şi Literatură a Facultăţii de Litere, participanţii au poposit pe tărâmul tradiţiei, fiind întâmpinaţi, în mod arhaic, cu pâine şi sare. Regina manifestării cultural-artistice a fost ia. Ca într-o grădină, piesa din lada de zestre a satului românesc a înflorit în zeci de modele, fiind purtată cu mândrie de studenţi şi profesori. Amfitrioana evenimentului a fost decanul Facultăţii de Litere, Valentina Stângă.
Una „boierească”
Cu rădăcini în Poienarii de Argeş, lect. univ. dr. Lavinia Geambei a purtat o ie „boierească” înflorată cu gust, în nuanţe de verde şi portocaliu şi extrem de delicată, fiind cusută pe marchizet, acea ţesătură subţire şi transparentă din mătase naturală. În ciuda faptului că trecuseră câteva decenii peste ea, bluziţa de o nobilă frumuseţe arăta impecabil.
Una străveche
Conf. dr. Corina Georgescu a îmbrăcat un port popular cu specific muscelean, vechi de peste 130 de ani, purtat de străbunica, bunica şi mama ei. Păstrează cu grijă şi sfinţenie bijuteria moştenire de familie, scoasă în lume doar la ocazii deosebite, precum cea de la Universitate. Ia este cusută în fir de borangic, iar fota străluceşte ca soarele, fiind ţesută cu lame.
Una cu „fluturi”
Şi Irina, o studentă pasionată de folclor, a făcut paradă cu un costum tradiţional autentic.
Ia din pânză de in este cusută cu mătase în motive geometrice; meşterul popular, care-i acum oale şi ulcele, a adăugat modelului „fluturi” şi mărgele.
Una bărbătească
Şi Sorin Mazilescu, şeful Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, s-a asortat cu evenimentul, îmbrăcând o cămaşă răcoroasă, croită din pânză topită. Directorul S. Mazilescu a prezentat asistenţei numai ochi şi urechi cele 12 zone etnografice din judeţ, reprezentative pentru ie (Valea Topologului, Valea Argeşului, Valea Vâlsanului, Valea Râului Doamnei, Valea Argeşelului, Valea Bratiei, Valea Dâmboviţei, Valea Cârcinovului, Valea Cotmenei, Valea Dâmbovnicului, Valea Neajlovului şi Valea Teleormanului).
Trei de la muzeu
Valentina Popa de la Muzeul Goleşti a… urcat pe podium trei ii româneşti, una mai frumoasă decât alta, aflate în patrimoniul instituţiei. O paradă a portului popular a furat toate privirile. Iar ansamblul studenţesc „Flori argeşene” a întreţinut buna dispoziţie, prezentând un moment folcloric.
Mirela NEAGOE
Un Comentariu
Elena Delia Dumitrica
Cat ma bucur sa-i vad pe fostii mei colegi de la Scoala Normala „Carol I” ,Lavinia Geambei si Sorin Mazilescu,imbracati in costume populare! Se vede ca destinul ne reîntalneste atunci cand ne asteptam mai putin, in conditii extrem de frumoase! Sunteti neschimbati,mereu cu zambetul pe buze,mereu gata sa-i faceti pe altii sa zambeasca. Felicitāri organizatorilor si jurnalistilor receptivi la asemenea evenimente!