După ce săptămâni bune nu s-a mişcat un pai de pe jos, şantierul a fost redeschis la grădina de vară din Piteşti alaltăieri, 31 iulie. Ieri am dat o tură prin amfiteatrul în aer liber, pentru a lua pulsul lucrărilor. Şi n-am înghiţit cine ştie ce praf, fiindcă, în prima fază, n-am găsit niciun ins la treabă. Nu ştim dacă am nimerit într-o pauză, cert este că la acea oră (13,30-14) lucrătorii stăteau cu toţii tolăniţi la umbră.
Considerată „o prioritate de dezvoltare” pentru Consiliul Judeţean Argeş, reabilitarea grădinii de vară se face în bătaie de joc, cu un electrician şi opt muncitori semicalificaţi, jumătate dintre ei fiind… elevi de liceu! Până acum, în slujba modernizării au fost puse doar o roabă, o bormaşină şi câteva unelte de mână. Iar treaba merge strună: azi se văruieşte zidul şi mâine se sparge. Ca pe şantierul lui Dorel.
Echipament de protecţie, lipsă
Pe unii i-am dibuit în obscuritatea scenei. Am aflat cu stupoare că sunt… minori. Unul trăgea dintr-o ţigară, altul gâlgâia o sticlă de suc, celălalt spărgea nişte alune. Un anunţ de angajări postat pe net a „mărit” echipa constructorului cu aceşti copii. Patru liceeni, mi-e milă de ei, râcâie pereţii jigăriţi ai obiectivului devastat. Niciunul n-are 18 ani. Doi dintre ei învaţă la Colegiul Tehnic „Neniţescu”, unul la Liceul Tehnologic „Dacia” şi altul la un liceu din Câmpulung. Pentru aceşti copii, reabilitarea grădinii de vară este doar o… slujbă de vacanţă, un bun prilej de a face rost de bani, pentru a se înnoi la începerea şcolii.
N-au primit echipamente de protecţie nici liceenii, nici ceilalţi colegi de pe şantier. Cel puţin până acum, singura grijă a patronului a fost să-şi îmbrace angajaţii cu acelaşi model de tricouri (albe, cu picăţele). Iar asta nu este singura scăpare a „reabilitării” făcute cu bani publici, sub tutela CJ Argeş. „Lălăiala” de la grădina de vară scârţâie şi la capitolul scule. Modernizarea se face, deocamdată, cu o scară, o roabă, o bormaşină şi câteva unelte de mână.
Revopsirea zidului vopsit
Reabilitarea ar trebui să se încheie până la 25 august, întrucât Consiliul Judeţean Argeş a prins la această dată, în programul Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului, „seri de cinematecă la grădina de vară”.
Se lucrează haotic, fără un plan stabilit înainte. Până acum s-a muncit ca în… filmele cu Stan şi Bran. În prima zi de şantier a fost zugrăvit corpul de clădire de la intrarea în amfiteatru, iar a doua zi a fost spart zidul proaspăt vopsit. Care zid, azi-mâine, va trebui iar vopsit. Din zori şi până-n seară, construim o ţară, cum ar zice maestrul Rebengiuc. Păcat că o construim în stil Dorel.
„”
Jumătate dintre muncitoriii care reabilitează grădina de vară sunt minori şi necalificaţi. Oamenii au echipamente de tot râsul.