Sâmbătă seara, Grădina de Vară din Piteşti a fost redeschisă în sunet de fanfară. Împodobit cu leandri şi muşcate, amfiteatrul cu scenă în aer liber şi-a intrat, din nou, în rol, fiind renovat de Consiliul Judeţean Argeş cu mai puţin de 100.000 de euro.
Lăcaşul de cultură şi-a reluat activitatea într-o splendidă seară de august, la şase decenii distanţă de la inaugurare, reîntâlnirea cu publicul având loc după o pauză lungă de 21 de ani.
Respect pentru valorile naţionale
La evenimentul din 4 august, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, a fost maestrul de ceremonii.
Încadrat de cei doi vicepreşedinţi şi de echipa care a pus umărul la redeschiderea Grădinii de vară i-au invitat pe scenă ca să le vorbească spectatorilor pe maestrul Dorel Vişan, regizoarea Lucia Hossu-Longin, Anca Mitran, directoarea Centrului Naţional al Cinematografiei, şi pe regizorul piteştean Şerban Marinescu.
Sute de spectatori au populat amfiteatrul, inclusiv nume grele ale judeţului. Primul eveniment găzduit de obiectivul renăscut din propria-i cenuşă s-a desfăşurat sub egida „Respect pentru valorile naţionale” şi a constat într-un recital susţinut de actorul Dorel Vişan (acompaniat de flautistul Ionuţ Ştefănescu) şi proiecţia filmului „Ion I.C. Brătianu – primul ministru în perioada Primului Război Mondial”, realizat de Lucia Hossu Longin.
„Teatrul este dialog”
În preludiul recitalului „Sunt suflet în sufletul neamului meu”, marele actor Dorel Vişan a salutat cu vorbe înţelepte renaşterea Grădinii de Vară:
„Orice lucru care îl reapropie de om de sufletul lui este o binecuvântare. De aceea salut cu toată dragostea deschiderea acestui teatru de vară pentru că, în credinţa mea, teatrul este locul de întâlnire al adevărului, teatrul este dialog, teatrul poate să-i facă pe oameni mai buni şi poate să pună în faţa lor pâinea şi sarea cunoaşterii. Artistul trebuie să aibă răspunderea fiecărui cuvânt pe care-l spune şi al fiecărui chip pe care-l înfăţişează. Între timp însă ne-am mai modernizat şi ce-a fost verde s-a uscat… Artistul este liber să aleagă singur dacă se… scălămbăie sau dacă se dedică adevărului lui Dumnezeu care luminează orice fiinţă ce intră în lumea acesta. Este rostul artistului de a găsi omul din om. Să fie într-un ceas bun!”
„Iubesc Argeşul eroic”
Primul film proiectat în Grădina de vară renovată a fost dedicat constructorului României Mari, Ion I.C Brătianu.
„Sub guvernarea sa, în perioada 1922 – 1926, când a fost prim-ministru, s-au făcut cele mai mari realizări ale României întregite. Este argeşean, născut la Florica. Un om de toată isprava, un om puternic, un om demn care în diferite situaţii de viaţă a acţionat cu verticalitate rar întâlnită. Mă gândesc la conferinţa de pace de la Paris unde el şi-a dat demisia când cererile României, de întregire, au fost în pericol de a nu fi realizate. (…) Argeşul trebuie să fie mândru că-l are pe constructorul României Mari, Ion I.C. Brătianu. Iubesc Argeşul eroic pentru că am cunoscut nişte oameni extraordinari – de la Elisabeta Rizea la luptătorii din munţi – am cunoscut biografia lui Ţuţea şi ştiu că Argeşul a dat eroi, oameni importanţi pentru România. Vă mulţumesc pentru invitaţie şi am să o onorez de fiecare dată”, s-a adresat publicului regizoarea Lucia Hossu Longin.
Un secol de cinema românesc
Şi tot la Grădina de vară din Piteşti a fost lansat proiectul „Un secol de cinema românesc” realizat în parteneriat cu asociaţia „Dacin Sara” şi Centrul Naţional al Cinematografiei.
Cu acest prilej, cinefilii argeşeni au vizionat, aseară, filmul „Războiul de Independenţă”.
De reţinut că, până la 12 august (la ora 21), rulează şi alte producţii de referinţă, cu acces gratuit (astăzi este programat filmul „La moara cu noroc”).
2 Comentarii
Goargăș
Am văzut, am apreciat cu ,,excelent”. Felicitări!
Puiu
Și viață lungă celor care au luptat pentru deschiderea ei.Am fost foarte incantat de prezenta personalităților care au participat la redeschidere ,și sper sa nu mai fie niciodată inchisa.