Zilele trecute, jurnalistul Spiridon Voinescu a făcut o comparaţie interesantă între vremurile actuale şi cele trecute, când nu exista internet, iar bibliotecile constituiau… Google-ul de azi. Fapt care mi-a dat de gândit.
Este interesant să analizăm cum ne informăm acum, când avem un motor de căutare care ne pune la dispoziţie în câteva secunde tone de informaţii, iar altădată cei care doreau să se documenteze, mai cu seamă legat de istorie, îşi petreceau ziua la bibliotecă.
Astăzi avem practic totul la dispoziţie, însă puţini sunt aceia care „filtrează” informaţia şi mai puţini sunt cei care mai au răbdare să verifice sursele. Zvonurile, invenţiile şi jumătăţile de adevăr sunt parte a internetului, iar impactul în rândul opiniei publice este mai degrabă unul negativ – aşa văd eu lucrurile.
Campaniile mincinoase, atacul la persoană, promovarea agresivă a anumitor concepţii pun adevărul în penumbră. Avem reclame la produse farmaceutice şi „produse-minune” care vindecă orice, avem semidocţi şi intoxicatori ai opiniei publice, postaci care răspândesc ştiri la comandă, politicieni care promit pe Facebook şi rareori îi vezi în carne şi oase ş.a.m.d. Câteodată chiar că îţi vine să te retragi departe de internet şi să-ţi petreci timpul într-o bibliotecă.
„Biblioteca Judeţeană de acum 30 de ani era Google-ul de astăzi al judeţului Argeş. Nu exista internet, nu existau motoare de căutare – toată lumea venea la bibliotecă. Aceşti intelectuali care au lăsat urme în istoria cetăţii noastre, în mod invariabil, erau toată ziua în bibliotecă” – a spus Spiridon Voinescu.