Înotătorul piteştean Robert Glinţă a înregistrat încă un rezultat notabil. Şi-a adăugat în palmaresul şi aşa foarte bogat încă o medalie preţioasă.
Robert Glinţă a câştigat bronzul la Campionatul European de nataţie în bazin scurt, de la Glasgow, în proba de 100 m spate. Înotătorul legitimat la clubul Dinamo a obţinut un timp de 50.30 secunde.
Pe primul loc s-a clasat înotătorul din Rusia Kliment Kolesnikov, care a înregistrat un timp de 49.09 secunde, iar pe locul doi s-a poziţionat germanul Christian Diener (cu 49.94 secunde). Sportivul legitimat la CS Dinamo a parcurs cele patru lungimi de bazin în 49.99 secunde, timp ce reprezintă un nou record naţional al probei. Robert Glinţă a concurat aseară şi în finala probei 50 m spate.
Ultima ORĂ: Robert Glinta a ocupat locul patru în finala probei de 50m spate din cadrul Campionatului European de natație ce se desfășoară în Scoția. Sportivul nostru a încheiat cursa cu timpul de 23.24. Vă reamintim ca vineri, acesta a câștigat medalia de bronz în finala probei de 100m spate, cu timpul de 50.30 secunde.
Ultima medalie obţinută de un înotător român la Campionatele Europene de înot în bazin scurt data din 2006. La ediţia desfăşurată la Helsinki, Răzvan Florea s-a clasat pe locul 3 la 200 de metri spate, cu 1:53,71.
Glinţă a intrat în finală cu al treilea timp, poziţie pe care a reconfirmat-o în cursa pentru medalii.
Robert Glinţă este de departe cel mai bun înotător al României şi una dintre speranţele României la o medalie la Tokyo. Robert şi-a trecut în palmares o nouă medalie la un Campionat European, după cele reuşite în 2017, la Copenhaga (bronz, 100 m spate, bazin scurt), şi 2018 (la Glasgow – argint, 50 m spate, bazin olimpic).
Evoluţia lui Robert – din seriile de calificări şi până în finală – a fost remarcabilă. Dacă în calificări timpul scos a fost 51.23, fiind penultimul înotător calificat în semifinale (locul 15), din semifinale lucrurile s-au schimbat în bine: cronometrat cu timpul de 50 de secunde şi 13 sutimi la finalul cursei, Robert s-a calificat în finală de pe locul trei.
În finală n-au fost surprize, păstrându-se ordinea din semifinale: Kolesnikov (49.09), Diener (49.94), Glinţă (50.30). Este important de notat faptul că, după primii 50 de metri, Robert a întors al şaselea, iar recuperarea pe ultimii metri a fost senzaţională.
A 20-a ediţie a Europenelor în bazin scurt a aliniat la start înotători din 49 de ţări. România a fost reprezentată la Glasgow de Robert Glinţă, Daniel Martin şi Cătălin Ungur, primii doi fiind şi calificaţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în urma îndeplinirii baremului de calificare.
A renunţat la bursă în SUA
După locul 8 obţinut în finala probei de 100 metri spate la Campionatele Mondiale din vară, această reuşită este foarte importantă pentru încrederea talentatului sportiv argeşean înaintea unui an olimpic extrem de important, pentru care se pregăteşte încă de acum trei ani, de când a fost cel mai tânăr înotător din finala olimpică de la Jocurile Olimpice de la Rio.
De atunci, Robert n-a avut însă un parcurs lin: a lipsit patru luni din bazin din cauza unei suprasolicitări a organismului, apoi a luat decizia să plece în Statele Unite să studieze la Universitatea din California de Sud şi să înoate pentru echipa Universităţii. Nu a reuşit să se acomodeze şi a luat decizia de a se întoarce acasă, după un an. Mai mult, a renunţat la o bursă de 70.000 de dolari şi la o viaţă de student în Los Angeles. Se întâmpla în urmă cu doi ani. „Îmi doream din tot sufletul să mă afirm şi pe plan internaţional, să reprezint ţara la întreceri europene, mondiale. Din acest motiv am revenit acasă şi nu regret alegerea făcută. În ceea ce priveşte medalia de bronz de la acest Campionat European, vă pot spune că sunt foarte fericit”, ne-a spus tânărul înotător.
„Mândru de el”
În această toamnă, Robert a schimbat din nou antrenorul, iar acum lucrează cu Mugur Tomescu, după un an alături de antrenorul federal Silviu Anastase.
Şi pentru că am amintit de tehnicienii care s-au ocupat şi se ocupă de Robert Glinţă, nu putem să nu-l amintim pe Viorel Ciobanu (CSM Piteşti), primul antrenor al acestuia. Cel care l-a ajutat pe Robert să descifreze tainele acestui sport ne-a spus că performanţa obţinută de Robert la întrecerea continentală nu l-a suprins: „Era de aşteptat să câştige o medalie, nu uitaţi că Robert Glinţă este cel mai bun înotător român la ora actuală, este un băiat foarte serios, care nu renunţă la visul său niciodată. Este un luptător şi un învingător. Sunt foarte mândru de el. Mi-a trimis mesaj de Sfântul Nicolae, la o oră după ce a fost premierea probei de 100 m spate… Nu vorbeşte în ziua competiţiei, este normal, concentrarea trebuie să fie maximă, fiecare sutime contează la acel nivel.
Aştept cu nerăbdare finala probei de 50 m spate (n.r. – a avut loc aseară), sper la o nouă performanţă. Robert este şi va rămâne un copil special pentru mine, am lucrat şapte ani cu el. A fost o plăcere, este foarte inteligent, nu-i spuneam de două ori ce trebuie să facă”.