Fostul primar din Berevoeşti, Gigel Fănel Proca, şi vărul său, Traian Proca, fost angajat la Serviciul Permise Argeş şi inculpat în dosarul „Mafia permiselor”, au fost condamnaţi de Curtea de Apel Piteşti pentru infracţiuni de corupţie.
Fostul edil a fost judecat pentru comiterea a trei infracţiuni de fals intelectual, complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori de declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi complicitate la infracţiunea de înşelăciune. Iar vărul său a fost trimis în judecată pentru înşelăciune, complicitate la două infracţiuni de fals intelectual, folosirea sau prezentarea de documente ori de declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi tentativă la această infracţiunea. Fostul primar Gigel Fănel Proca a fost condamnat la doi ani de puşcărie cu suspendare pe o perioadă de încercare de patru ani, iar Traian Proca a primit trei ani de închisoare cu executare în regim privativ de libertate, din care mai are de executat efectiv un an şi trei luni, întrucât instanţa i-a scăzut din pedeapsă perioadele cât a stat în arest anterior (20 iunie 2008 – 7 august 2009, respectiv 15 aprilie – 26 septembrie 2014). Instanţa i-a exonerat pe cei doi de la plata a 65.552,04 lei despăgubiri civile către Ministerul Agriculturii prin APIA Argeş, deoarece prejudiciul a fost acoperit integral. Este cea de a doua condamnare a fostului edil pentru acest gen de fapte, prima fiind pentru abuz în serviciu.
Vă reamintim că, în iulie 2013, cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Piteşti pentru fapte de corupţie. Potrivit anchetatorilor, între anii 2007 şi 2009, Traian Proca a depus la APIA Argeş cereri de plată însoţite de înscrisuri care conţineau date nereale privind suprafaţa păşunilor închiriate de la Primăria Berevoeşti. De exemplu, în anul 2007, pentru obţinerea subvenţiilor de la APIA, Traian Proca a menţionat că exploatează o suprafaţă de păşune mai mare decât cea închiriată, atribuindu-şi în mod fictiv calitatea de utilizator al păşunilor închiriate, care erau exploatate legal de alţi cetăţeni din comună. În susţinerea cererii, el a depus un contract de închiriere şi un act adiţional, documente semnate de primarul de atunci, Gigel Fănel Proca, primind pe nedrept 90.219 lei (echivalentul a 26.978,61 euro).
C.O.