– interviu cu Gheorghe BADEA, preşedinte director general GIC Piteşti
– Domnule director, cum apreciaţi evoluţia activităţilor Grupului Industrial Componente (GIC) la acest început de an?
– Grupul GIC Piteşti are rezultate notabile în primele patru luni ale anului, care se concretizează în creşteri de peste 10% ale cifrei de afaceri şi, implicit, în îmbunătăţiri semnificative ale indicatorilor de eficienţă economică. În pararel cu procesul de producţie, avem programe de dezvoltare în toate societăţile Grupului, realizăm în permanenţă noi produse şi generăm locuri de muncă în comunitate. De menţionat sunt investiţiile în spaţii de producţie, în utilaje şi echipamente la SC Subansamble Auto Piteşti, GIC Nosag Piteşti, Eurotehnic Piteşti, GIC GJM Piteşti, Comefin Costeşti, ACS Câmpulung, Romcat Curtea de Argeş, SC Someco Piteşti. Piaţa auto locală este în fază de expansiune, iar noi ţinem pasul cu aceste tendinţe.
Un partener respectat
– Înţelegem că previziunile sunt pozitive pentru anul 2017…
– Într-adevăr, în anul 2017 culegem roadele a ceea ce am sădit cu mulţi ani în urmă şi am cultivat cu atenţie în toată existenţa noastră. Companiile Grupului au atins un nivel de performanţă care le oferă o piaţă optimă, cu posibilităţi de penetrare continuă şi de conectare la cele mai recente evoluţii din industria automotive. Din acest motiv, sunt premise certe pentru ca anul 2017 să fie cel puţin la fel de prolific precum anii anteriori.
– Care sunt, în momentul de faţă, domeniile în care activează companiile Grupului GIC?
– Pentru Grupul Industrial Componente, diversificarea a fost şi rămâne o opţiune strategică, care ne-a permis să extrapolăm expertiza managerială din industrie către construcţii, turism, energie şi servicii. Am reuşit să aducem valoare adăugată, locuri de muncă şi dezvoltare economică şi socială în zona Argeşului şi nu numai şi am devenit un partener respectat de clienţi, angajaţi şi deopotrivă de comunitate.
Galerie de artă contemporană
– De câteva luni desfăşuraţi o activitate de modernizare a fostei clădiri a Băii Comunale, se pare că pregătiţi o surpriză…
– Este adevărat, GIC devine un deschizător de drumuri în domeniul culturii pe plan local, dată fiind implicarea sa în activităţile Fundaţiei Culturale Ilfoveanu Piteşti. Clădirea la care faceţi referire este o galerie de artă contemporană, care va găzdui o expoziţie permanentă a pictorului şi desenatorului Sorin Ilfoveanu şi expoziţii temporare de pictură, sculptură şi fotografie ale unor artişti din ţară şi din străinătate.
– Care a fost mobilul unei astfel de iniţiative unicat în zona noastră?
– Sunt mulţi factori care au stat la baza acestei decizii, mă voi rezuma la a-i prezenta pe cei care ţin de personalitatea marcantă a artistului Sorin Ilfoveanu şi de nevoia de a valoriza opera acestuia într-un spaţiu care să se ridice la înălţimea creaţiei sale. Sorin Ilfoveanu este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti plastici contemporani din România, profesor universitar, fost decan şi rector al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, declarat de mai multe ori pictorul anului în România şi deţinător a zeci de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale. Argeşean la origini, maestrul Sorin Ilfoveanu este unul dintre absolvenţii de elită ai Colegiului „I.C. Brătianu” din Piteşti şi este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România încă din anii ’70. Lucrările sale au fost expuse în cele mai cunoscute galerii şi muzee din ţară şi din străinătate, din Asia şi Europa până în Statele Unite ale Americii.
De la idee la proiect
– Cum a apărut ideea de a crea un spaţiu cultural la Piteşti?
– De maestrul Sorin Ilfoveanu mă leagă o prietenie trainică şi ani de-a rândul am mers în atelierul său. Stând împreună la o cafea, şi-a exprimat dorinţa de a avea la dispoziţie un spaţiu pentru o galerie de artă în oraşul său natal. Am considerat că Piteştiul are nevoie de o oază de cultură şi valori autentice, aşa cum au marile oraşe ale lumii şi chiar oraşe din România precum Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu, care mă fac într-un anume fel invidios. În numele prieteniei care ne leagă şi al aprecierii pe care o port pentru omul şi artistul Sorin Ilfoveanu, decizia de a investi într-un astfel de obiectiv a venit de la sine. Aş adăuga şi faptul că de-a lungul vieţii mele am fost convins că orice popor poate să-şi asigure prosperitatea şi eternitatea în primul rând prin valorile spirituale şi mai puţin prin cele materiale. Egiptul, Grecia şi Roma antică, civilizaţia chineză sau cea orientală sunt şi astăzi vii pentru că au ştiut să păstreze, să valorifice şi să transmită mai departe moştenirea culturală!
– Vă rugăm să ne oferiţi câteva detalii despre drumul de la idee la proiect…
– Locaţia galeriei de artă este o clădire cu valoare istorică – fosta Baie Comunală a Piteştiului – care a fost metamorfozată într-un muzeu modern. Lucrările de modernizare au fost coordonate de arhitectul Pompiliu Soare, care, împreună cu specialişti din grupul nostru, a studiat galerii de artă din străinătate şi a adus la Piteşti cele mai noi tendinţe în designul contemporan. Aş prefera să las faptele să vorbească de la sine, să fiţi dumneavoastră cei care dau calificativul pentru rezulatul final!
– Când va fi inaugurarea şi care va fi regimul de funcţionare al noului spaţiu cultural?
– Vom mediatiza în curând toate aceste detalii, inaugurarea urmând să fie – cel mai probabil – în a treia decadă a lunii mai. Galeria va fi deschisă publicului larg şi va fi inclusă în circuitul intern şi internaţional, prin acţiuni specifice care vor fi iniţiate în acest sens. Maestrul Sorin Ilfoveanu, un om de o valoare umană, morală şi profesională care nu poate fi descrisă în cuvinte, se va întoarce la origini, pentru a îmbogăţi Piteştiul din punct de vedere cultural şi estetic.
Oraşul florilor va avea astfel o floare în plus, cu parfum de valori autentice, simbolism şi spiritualitate!
„A”