Privind în urma elevilor cocoşaţi de ghiozdanele burduşite, un lucru e sigur: şcoala-i grea, la propriu, întrucât cei mici cară în spate kilograme de caiete, manuale şi rechizite. După toate reformele chinuite de până acum, „lada cu comori spirituale” cântăreşte, la clasa a IV-a, 4,400 kg, iar la clasa a VIII-a, rucsacul şcolar atârnă mai mult cu două kilograme. De vină pentru această povară nu este doar programa şcolară stufoasă, ci şi cadrele didactice care au grijă să alimenteze genţile copiilor cu tot felul de auxiliare…
Cărţi şi caiete, chite-chite
Manuale, culegeri, auxiliare, caiete de teme, maculatoare, creioane, pixuri, stilouri, carioci, rigle, radiere, ascuţitoare… O adevărată librărie la purtător se găseşte în rucsacul de şcoală al Dariei, dintr-a IV-a. Conştiincioasă, fetiţa îşi face ghiozdanul de cu seară, ca să nu se trezească în clasă că nu are cutare lucru. Nu se mai uită în orarul de pe birou; ştie pe de rost ce discipline are a doua zi, adică miercuri. În pijamale, îngenunchează în faţa sertarului şi scoate de acolo: româna (manualul, culegerea, vocabularul, caietul de teme şi caietul de clasă), matematica (manualul, culegerea, caietul de teme şi caietul de clasă), istoria (manualul şi caietul), engleza (manualul şi caietul) şi educaţia civică (manualul şi caietul). Chite-chite, le pune în ghiozdan. Geanta de şcoală capătă deja burtă…
Daria se uită în penarul baban şi el dacă are: stiloul, cele două creioane, radiera, ascuţitoarea, creioanele colorate, cariocile; apoi verifică trusa geometrică şi hai cu toate în ghiozdan. Pipăie buzunarul în care sunt puse şerveţele umede şi batiste de hârtie, utile pentru păstrarea igienei. Înşfac rucsacul cu roz ciclamen şi-l pun pe cântarul electronic. Cât cântăreşte? 4,400 kg. Ar fi putut atârna şi mai mult dacă învăţătoarea de la clasă ar fi cerut, precum alte colege de breaslă, la fiecare materie, câte un caiet special. Daria va căra totuşi vreo 5 kg în spate pe drumul către şcoală fiindcă la plecarea de acasă mami îi pune de fiecare dată în rucsac o sticlă cu apă potabilă (0,500 litri) şi un sandvici. Un studiu al specialiştilor americani a demonstrat că un ghiozdan trebuie să aibă, în medie, 8,2% din greutatea copilului. În cazul Dariei, o fetiţă cu codiţă care cântăreşte 32 kg, nu se respectă acest principiu.
Cu geanta pe cântar!
Bogdan, fratele Dariei, este în clasa a VIII-a. Ghiozdanul lui de şcoală arată ca o geantă de poştaş (aşa se poartă la gimnaziu) şi cântăreşte, într-o zi de miercuri, mult mai mult de 4,400 kg. La română îi trebuie un manual, cel puţin o culegere şi un caiet studenţesc (jumătate de teme, jumătate de clasă), la matematică – un manual, cel puţin o culegere şi două caiete studenţeşti, la istorie – un manual şi un caiet, la engleză – un manual şi un caiet, la fizică – un manual şi un caiet, la chimie – un manual şi un caiet, la educaţie fizică şi sport – o pereche de adidaşi curaţi şi trening. Adăugăm penarul şi trusa geometrică. Sus cu geanta pe cântar (fără echipamentul de sport) şi ce să vezi: 6,300 kg! Dacă punem sticla cu apă şi pachetul de mâncare (un corn cu cremă) aproape că ajunge la 7 kg.
Ghiozdanul ideal
Chiar dacă medicii spun că greutatea din spate nu ar trebui să depăşească zece la sută din cea corporală, elevii duc şi mai mult. În aceste condiţii, nici nu este de mirare că sunt tot mai frecvente cazurile în care copiii ajung rapid să aibă coloana deformată. Bunăoară, dacă Daria cântăreşte 32 kg, rucsacul ei n-ar trebui să atârne mai mult de 3,200 kg.
Cum în şcolile din România povara din ghiozdan creşte proporţional cu schimbările făcute în sistem, de la miniştri, până la planurile-cadru, în viitor copiii noştri vor ajunge să-şi care în spate propria greutate atunci când merg la şcoală… Mai trebuie spus că în unele unităţi de învăţământ din judeţ, conducerea a decis ca elevii să păstreze în clasă o parte din materialele didactice şi sportive; în acest scop au fost confecţionate dulapuri pentru fiecare elev în parte. O idee salutară!
Mirela Neagoe
Un Comentariu
Puiu
Si eu salut acest articol. Bravo Mirela! Să insişti pe aceasta temă !