Lovitură extrem de dură pentru preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, care au pierdut definitiv casa din centrul municipiului Sibiu, după ce, azi, Curtea de Apel Piteşti le-a respins irevocabil contestaţia în anulare la decizia din noiembrie 2015 a Curţii de Apel Braşov, prin care familia Iohannis a pierdut respectivul imobil.
Şi fără casă, şi buni de plată
„Ia act de renunţarea la cererea de intervenţie. Respinge contestaţia în anulare. Obligă contestatorii la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 1.700 lei către intimata Antonescu Elisabeta şi 1.700 lei către intimaţii Oargă Ioan, Oargă Ioan Adrian, Oargă Steluţa Ancuţa. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 22.02.2017”, se arată în decizia curţii piteştene, ai cărei magistraţi au dat dovadă nu doar de profesionalism, ci şi de curaj ca să ia o asemenea hotărâre. Motivarea deciziei va fi publicată în termen de 30 de zile, conform legii, a declarat judecătorul Ion Rebeca, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti şi preşedinte al Secţiei I Civilă. Practic nu mai există nicio modalitate de a ataca decizia instanţei, contestaţia în anulare fiind singura cale extraordinară de atac. Pe lângă faptul că a pierdut casa, preşedintele şi soţia sa vor trebui să restituie statului peste 360.000 euro încasaţi chirie de la o unitate bancară.
Radiaţi din cartea funciară
Soţii Carmen şi Klaus Iohannis nu mai erau proprietari ai apartamentului din aprilie 2016, după ce au fost radiaţi din cartea funciară la solicitarea Administraţiei Finanţelor Publice. Apartamentul ce a făcut obiectul procesului este fără îndoială cea mai mediatizată proprietate a soţilor Iohannis. Situată la parterul unei case din zona zero a Sibiului, locuinţa are 166 de metri pătraţi şi din 2001 a fost închiriată unei bănci al cărei preşedinte a manifestat împotriva Guvernului Grindeanu. Imobilul cu numărul 29 de pe strada Nicolae Bălcescu din centrul municipiului de pe malul Cibinului, din care soţii Iohannis au cumpărat jumătate, a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora, casa a ajuns în proprietatea statului.
Lupta în instanţe
În 1997, casa a fost cumpărată de chiriaşi, iar în 1999 contractele de vânzare-cumpărare au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, Ioan, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea. Ulterior, imobilul a ajuns în proprietatea familiei preşedintelui, care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea cu 5.000 lei. Ameninţaţi să rămână pe drumuri, foştii chiriaşi au cerut în instanţă anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului, contestând calitatea de urmaş a lui Nicolae Baştea. Familia prezidenţială a pierdut procesul la Tribunalul Braşov, iar la jumătatea lunii noiembrie 2015 preşedintele Klaus Iohannis a făcut recurs, dar i-a fost respins de Curtea de Apel din municipiul de la poalele Tâmpei, care a menţinut decizia instanţei de fond. Considerând că din cauza presiunii mediatice judecătorii braşoveni nu pot fi imparţiali, Carmen şi Klaus Iohannis, acesta din urmă declarându-se profund nemulţumit de hotărârea instanţei, au cerut strămutarea dosarului. În aprilie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca dosarul să fie trimis spre judecare la Curtea de Apel Piteşti.
Inginerii în acte
Ioan Baştea a devenit proprietar al casei din centrul Sibiului, alături de soacra şi soţia preşedintelui, ca urmare a moştenirii lui Nicolae Baştea, certificată de instanţele de la Sibiu. Această inginerie, ca să zicem aşa, a fost posibilă şi pe baza unor adeverinţe emise de secretarul Primăriei Porumbacu de Jos, care certificau legăturile de rudenie între familiile Baştea şi Ghenea. Adeverinţele au făcut şi obiectul unor dosare de urmărire penală, la care au lucrat procurori din Alba-Iulia şi Sibiu, aceştia stabilind că documentele nu corespund întru totul realităţii, întrucât Nicolae Baştea nu ar fi fost rudă cu ambii soţi Ghenea, ci doar cu Maria Ghenea. În 2003, anchetatorii au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul celorlalte persoane implicate, de la notar până avocaţi şi la familia lui Klaus Iohannis.
Val. NICOLAU
Un Comentariu
Cititor
De la un presedinte care a creat ,,statul mafiot” la unul deja mafiot este cale scurta. Evoluam, nu credeti? Oare ce ne mai rezerva viitrorul?