La invitaţia Administraţiei Prezidenţiale din SUA, precum şi la recomandarea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Viena, cercetătorul piteştean Gheorghe Vieru a participat zilele trecute la Summitul de Securitate Nucleară 2016 de la Washington. A fost ultimul summit din seria acestor evenimente de importanţă majoră pentru întreg mapamondul. Primul summit a avut loc, la iniţiativa preşedintelui Obama, la Washington, în 2010, fiind urmat de cele de la Seul, în 2012, şi Haga, în 2014. Ultima întâlnire a avut o componentă ştiinţifică, sub deviza „Soluţii pentru un viitor în deplină securitate al energiei nucleare”, şi una industrială, privind dezvoltarea energiei nucleare.
La acest summit, inginerul Gheorghe Vieru a prezentat o lucrare referitoare la contribuţia României la soluţiile privind cercetarea şi dezvoltarea ştiinţifică în domeniul securităţii nucleare. De asemenea, ca invitat al părţii americane, cercetătorul piteştean a participat la şedinţa de deschidere a manifestării, unde au fost prezenţi peste 50 de lideri mondiali, preşedinţi şi premieri din întreaga lume. Ca prioritate imediată a fost subliniat faptul că este necesară iniţierea unui dialog eficient pentru asigurarea unui viitor sistem global de securitate nucleară, efectiv şi eficient.
Ziarul „USA Today” („America astăzi”) din 30 martie menţiona faptul că summit-ul de la Washington are ca priorităţi terorismul nuclear, furtul de materiale şi tehnologii specifice, controlul asupra materialelor nucleare cu aplicaţii în domeniul civil, precum şi monitorizarea, în ansamblu, a tuturor activităţilor din domeniu. La întoarcerea din Statele Unite, cercetătorul Gheorghe Vieru a ţinut să ne declare: „Consider că participarea mea la Summit-ul de la Washington constituie o onoare pentru România, un aport important la asigurarea unei potenţiale şi eficiente securităţi nucleare în ţara noastră”.
Flavius PETRESCU