„Eu cred că viaţa trebuie să fie muzică”. În acest crez a trăit profesorul, dirijorul şi compozitorul Gheorghe Gomoiu. În zorii zilei de ieri, maestrul a trecut în lumea celor drepţi, pentru a dirija corul de îngeri.
Sicriul – depus la teatru
Gheorghe Gomoiu a fost răpus, la 77 de ani, de o boală nemiloasă.
Piteştenii care doresc să-şi ia un ultim rămas bun de la părintele Corului „Ars Nova” o pot face astăzi, între orele 11-15, sicriul cu trupul său neînsufleţit fiind depus în holul Teatrului „Al. Davila”. După ultima sa apariţie în faţa publicului, maestrul îşi va găsi odihna veşnică într-un cimitir din Călineşti.
Corul „Ars Nova”, „copilul” dirijorului Gheorghe Gomoiu, s-a impus ca o prezenţă artistică de prestigiu a vieţii muzicale argeşene şi, totodată, ca un ambasador apreciat al spiritualităţii româneşti peste hotare.
Maestrul a avut o contribuţie majoră la lansarea, organizarea şi menţinerea Festivalului internaţional de muzică corală „D.G. Kiriac” (1970 până în prezent), din anul 1992 devenind şi directorul manifestării.
Gheorghe Gomoiu s-a născut la 22 iulie 1939, în Topoloveni. A absolvit Academia de muzică din Bucureşti, secţia pedagogie muzicală – dirijat. Activitatea sa profesională s-a desfăşurat pe două planuri: cea de profesor de muzică şi aceea de dirijor.
A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale Corale din România şi preşedinte al Asociaţiei Culturale „Ars Nova” Argeş. Printre numeroasele formaţii care au cântat sub bagheta sa se numără: corurile mixte din Călineşti, Rucăr, Câmpulung-Muscel (ARO), Colibaşi („Dacia”) şi Scorniceşti, corul de femei din Topoloveni, corurile Sindicatului Învăţământ din Piteşti, Casei de Cultură Curtea de Argeş, Şcolii Nr. 14 Piteşti şi Şcolii Nr. 2 Ştefăneşti. Între anii 1969-1980 a activat şi ca specialist în probleme muzicale pe lângă Casa Creaţiei Argeş.
Ca o recunoaştere a meritelor sale profesionale, a fost invitat în vara anului 1981 la cursurile muzicale (secţia dirijat) organizate la Institutul Naţional de la Marly-le-Roy de Ministerul de Externe al Franţei în colaborare cu Ministerul Timpului Liber. În 1987 a participat, ca invitat de onoare, la reuniunea dirijorilor de coruri din Germania Centrală (Mitteldeutschsingerbund). Cu această ocazie i-au fost acordate medalia de aur a Asociaţiei corale din Germania şi titlul de cetăţean de onoare al oraşului Marburg.
În cadrul Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului, Consiliul Judeţean i-a acordat, în anul 2007, titlul de Fiu al Argeşului, iar în anul 2011 i-a fost conferită înalta distincţie de Cetăţean de Onoare al Argeşului şi Muscelului.
Maestrul a fost întemeietorul Corului de cameră „Ars Nova”, formaţie căreia i-a dedicat, timp de 46 de ani, întregul său potenţial uman şi artistic. Din anul 1970 până în clipa morţii, regretatul dirijor a fost sufletul şi creierul acestui colectiv de excepţie, lucrând neobosit pentru realizarea idealului său profesional: promovarea cântului coral.
Mirela NEAGOE