Doisprezece argeşeni membri ai Asociaţiei culturale „Historia Renascita-Geto dacii sudcarpatici” au reprezentat România la un festival internaţional de istorie. Acesta a avut loc în perioada 6-12 iunie în Rusia, la Moscova. Geto-dacii argeşeni au fost invitaţi să pună în scenă etape din istoria daco-romană.
Festivalul „Times and Epochs” e una dintre manifestările mamut, la care au participat 6.000 de reenactori pe toate perioadele istorice din 20 de ţări, de la antichitate la cel de al Doilea Război Mondial. El a fost organizat cu ocazia Zilelor capitalei ruse. Campaţi în parcul Kolomenskaya, dacii au făcut senzaţie cu episodul „Roma şi vecinii săi”, dedicat antichităţii.
Grupul geto-dacilor sudcarpatici este alcătuit în majoritate de piteşteni, alături de care se regăsesc alte trei asociaţii din ţară. Acestea sunt Garda Apullum, Omnis Barbaria şi Geto-dacii din Moldova. Liderul asociaţiei argeşene este Cătălin Drăghici, din Piteşti, profesor de istorie şi artist plastic. Acesta a gândit şi pus în aplicare proiectul în urmă cu un an.
„De atunci ne-am dezvoltat treptat, alături venind şi alţi pasionaţi de istorie, dispuşi să sactifice timp şi resurse pentru a reînvia segmente din trecutul acestor locuri, spre a fi prezentate publicului larg.
Principalul obiectiv al asociaţiei este promovarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi naţional prin reconstituire istorică. Asta presupune reconstituirea unor aspecte de viaţă cu caracter civil, militar şi religios din anumite perioade istorice. De asemenea, punem lor în scenă prezentări şi demonstraţii ce se doresc a fi lecţii de istorie pe viu.
Interacţiunea, în special cu generaţia tânără, prin activităţi de reconstituire istorică, se bazează în esenţă pe istorie aplicată şi arheologie experimentală, care prin metodele folosite revitalizează interesul pentru trecut.
Costurile accesoriilor şi echipamentelor sunt suportate din buzunarul personal până în acest moment. Fără pasiune nimeni nu ar fi probabil dispus la astfel de sacrificii. În cazul altor asociaţii, cum ar fi de exemplu Omnis Barbaria sau Garda Apullum, implicarea şi sprijinul instituţiilor publice şi al autorităţilor locale este substanţial. Consiliile judeţene asigură bugetele acestor asociaţii culturale dezvoltate sub umbrela unor muzee locale”, a declarat Cătălin Drăghici.
Val. NICOLAU