* Mamiferele rumegătoare cu două cocoaşe rezistă până la -40 grade Celsius
Gerul siberian n-a ferecat porţile Grădinii Zoologice din Piteşti. Adăposturile de iernare sunt bine izolate şi suficient de bine încălzite pentru ca toate necuvântătoarele să fie ocrotite de frigul năprasnic. Temperaturile foarte scăzute din ultima perioadă nu sunt suportate de unele sălbăticiuni, cum ar fi struţii, leii şi maimuţele. La polul opus, nu se sinchisesc de codul portocaliu cămilele mongoleze, tigrii siberieni, lupii şi cerbii, mai ales că au hrană potrivită pentru a rămâne în formă. Pentru o maximă protecţie, hrana jivinelor este asigurată cu multă atenţie, fiind consistentă şi încălzită, iar faptul că nicio fiară sălbatică sau domestică nu s-a îmbolnăvit până acum dovedeşte că animalele au fost îngrijte, ca în povestea cu tâlc, de… fata moşului.
Maimuţele – la gura sobei
La Grădina Zoologică din Piteşti vieţuiesc 62 de specii, însumând 400 de exemplare, fără a socoti şi peştii din acvarii (1.500), a precizat administratorul Nuşa Popescu. Îngrijitorii le asigură chiriaşilor de toate… neamurile condiţii bune de hrană şi căldură, pentru a trece cu bine iarna. Mai toate animalele se încălzesc la gura sobei; focul duduie în instalaţiile de încălzire, mai cu seamă că lemnele nu costă niciun leu. Nuşa Popescu a explicat că sunt folosite pe post de combustibil lemnele rămase în urma toaletării arborilor de pe domeniul public din Piteşti. Adăposturile sunt bine căptuşite pentru ca animalele să nu stea în curent. Cuştile ocupate de tigri şi urşi au aşternuturi de paie. Grajdurile rumegătoarelor şi ierbivorelor au pereţi tripli.
„”
De vremea rece se bucură animalele obişnuite cu frigul. Când este ger de crapă pietrele, o domnesc tigrii siberieni. Iar pentru cămilele mongoleze, cele cu două cocoaşe, codul portocaliu este un… fleac, întrucât această specie rezistă chiar şi până la -40 grade Celsius.
„”
Cel puţin o masă caldă
Animalelor li se oferă cel puţin o masă caldă pe zi. Şi apa pentru adăpat se încălzeşte. Ai lui Moş Martin sunt răsfăţaţi cu fiertură de carne. De acelaşi meniu au parte lupii şi porcii. Pentru lei, tigri, ulii şi cucuvele capriciul culinar nu este trecut prin foc; aceste specii consumă carnea ca atare, hălcile devorate fiind la temperatura camerei.
Lucerna, seminţele, fructele sau carnea le oferă sălbăticiunilor un plus de energie şi vitalitate în faţa vizitatorilor.
Grădina Zoologică din Piteşti nu duce lipsă de oaspeţi în perioada frigului. Pentru iubitorii necuvântătoarelor, porţile sunt deschise de marţi până duminică, programul de vizită fiind între orele 10-17. Un bilet costă 5 lei. Elevii, studenţii şi pensionarii plătesc 3 lei, iar grupurile organizate, câte 2 lei de căciulă. De gratuitate beneficiată persoanele cu handicap.
Mirela NEAGOE