În Argeş (ca în întreaga ţară), probleme în aprovizionarea cu vaccinuri au tot fost în ultimii cinci-şapte ani. Din această pricină, acoperirea nu se ridică la nivelul aşteptat. După cum am aflat de la dr. Adrian Stoica, medic primar epidemiolog, sunt şi alţi factori care împiedică atingerea unui procentaj optim de vaccinare: mobilitatea populaţiei (părinţi plecaţi mult timp în străinătate, în special cei din mediul rural), neprezentarea la medicul de familie sau atitudinea refractară a părinţilor. În acest ultim caz, statisticile indică faptul că 15% dintre părinţi refuză să-şi vaccineze copiii.
Restanţieri la vaccinare
„Rezultatele celei mai recente anchete, făcută în luna februarie, arată o acoperire de aproximativ 91% cu vaccin hexavalent şi de circa 80% cu vaccin rujeolic, rubeolic şi oreion. Sunt acoperiri insuficiente ca să realizăm întreruperea circulaţiei germenilor periculoşi, dar rezultatele nu sunt chiar modeste ţinând seama de provocările pe care le-am avut şi noi, şi medicii de familie. Media la nivel naţional este pe la 85%, însă datele trebuie actualizate deoarece acest procent era valabil la finele lui 2015. O acoperire vaccinală optimă este de minimum 95%” – a precizat dr. Stoica.
„Anul acesta, DSP Argeş a primit 2.750 doze de vaccin tetravalent (împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive şi a poliomielitei) şi 3.160 doze de vaccin hexavalent (împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, meningitei şi hepatitei B). În aceste cazuri, dozele însumează doar jumătate din necesarul pentru judeţ. Cele mai mari probleme sunt însă la aprovizionarea cu vaccin ROR (împotriva rujeolei, rubeolei şi a oreionului). Medicii de familie mai au undeva la câteva sute de doze pe stoc, la care se adaugă 400 doze primite prin redistribuire de la DSP Giurgiu. În mod normal, ar fi nevoie de 8.000 doze, iar dacă socotim şi copiii «restanţieri» ar fi nevoie de 12.000 doze!” – a apreciat medicul.
George OLTEANU