De atâta amar de vreme (peste 3 luni), toată lumea pritocește noul Covid-19. Mai mult decât în țările civilizate, la noi toată lumea se dă cunoscătoare; despre fotbal, vreme și tenis de câmp nicio vorbă de atâta vreme.
Virușii sunt mult mai vechi pe pământ decât noi, extrem de flexibili și adaptabili. Ciclurile lor evolutive sunt experimente de trilioane de ani, iar anunțurile noastre firave despre ei sunt atât de puține încât suntem apriori permanent prizonierii lor. Ei se constituie în cel mai puternic și mai rapid element în evoluția vieții de pământ și lupta noastră contra lor este caducă și în niciun caz nu poate avea sfârșitul confruntării dintre David și Goliat. Eficiențele efemere ale vaccinurilor ne mai ajută, dar nu vom câștiga niciodată în confruntarea cu ei. Mai mult, am putea întreprinde o alianță cu ei, pentru a putea distruge bacteriile multirezistente, cauzatoare de mult mai multe decese.
În această iarnă s-au produs peste 80.000 de infecții cu virusul gripal obișnuit în lume. Nu s-a raportat numărul de decese în diferite părți. În iarna lui 2018 au fost înregistrate 25.000 de decese prin gripă la nivel mondial. Până în urmă cu 2 ani nu au existat teste pentru Covid-19. Fără îndoială că au fost victime în evoluția ciclică a coronavirușilor, dar pandemia actuală este fără precedent.
Situația Chinei în panoplia puterilor lumii este cu totul aparte. Acolo a avut loc un amestec exploziv de virusuri la porci, păsări, lilieci, reptile și oameni. La modul curios de alimentație în intenția de a hrăni 1,5 miliarde de suflete, cercetările lor s-au extins asupra coronavirusurilor diverse, anul acesta experimentând un nou virus, necunoscut până acum și, se pare, cu o neobișnuită contagiozitate.
Imobilizarea la domiciliu își are rostul ei. Limitează transmiterea la niveluri înalte a infecției. Zicerea unui ilustru ATI-st: „Mai bine izolat decât intubat!” își are și ea valabilitatea ei, dar până la un punct. Lupta „care pe care” se dă între virus și imunitatea nespecifică individuală și sigur ineficientă la persoanele vârstnice. În unele zone ale lumii campioane la turism: Italia, Spania, Iran, SUA, Germania, alături de obligatoria închidere a granițelor, se impune izolarea persoanelor de peste 65 de ani.
În Suedia și Anglia se merge pe recomandări și nu pe restricții. Și ele sunt eficiente în condițiile unei populații civilizate. Izolarea absolută la domiciliu s-a practicat și în China, dar pe o durată de 30 de zile, în perioada vârfului de mortalitate, și nu în toată țara (nu s-a practicat la Beijing și Shanghai).
Dezavantajele izolării prelungite la domiciliu, în special a vârstnicilor care locuiesc la bloc, sunt numeroase și s-ar putea ca la contabilizarea lor să depășească binele pentru care a fost inițiată:
- Mersul pe jos, liber, după treburi diverse, le-a fost furat de ordonanță.
- Articulațiile portante (glezne, genunchi, coloana vertebrală) suferă mult fără mișcare.
- Sarcopenia fiziologică de vârstă (scăderea maselor mușchilor striați) este accentuată de nemișcare.
- Continuarea alimentației, sigur dezordonată în această perioadă, poate duce la obezitatea sarcopenică (scăderea masei mulsculare este înlocuită de depunerea de țesut adipos, dăunătoare ca principal factor de risc vascular).
- Activarea circulației sângelui intră în declin. Se știe că, după un infarct
miocardic sau cerebral, medicii recomandă mișcarea gradată, cu efort în creștere lentă. - Starea de dispoziție mentală însăși intră în impas odată cu limitarea mișcării.
- Deficitul cognitiv al vârstei proliferează. Forma fizică merge pas cu pas cu cea psihică și ambele intră în declin păgubos.
- Deseori, de teama neîncadrării în timpul acordat de autorități pentru acțiuni diverse: aprovizionare, drumul la farmacie și la medic, achitarea facturilor, vârstnicii intră în panică și se pot întâmpla multe evenimente neplăcute. Vânătoarea întârziaților de către oamenii de ordine (rămași milițieni) este adesea filmată pe drumurile pustii ale orașelor. Haideți să vă descrețesc frunțile: am văzut tineri și adulți, unii dintre ei fără să fi citit vreo carte în ultimii 20 de ani, făcând acum acest lucru. Ar fi singura parte bună a izolării, în măsură să schimbe mentalitatea românilor.
P.S. Dumnezeu nu ne dă greutăți peste care să nu putem trece.
4 Comentarii
Goargăș
A’ propos de folositoarea zăbavă a cititului cărților. De Florii, discuție între două oltence (mă rog, așa este bancul): ,,Auzi, e ziua lui Trandafir al meu și nu știu ce cadou să îi cumpăr. I-ai o pălărie! Nu, că poartă bască. Atunci dăruiește-i o carte. Nu, că mai are una!” Acum, vorba domnului doctor, lucrurile s-au schimbat.
Goargăș
Off, graba ,,ia-i” o pălărie, scuze…
NIR
” Până în urmă cu 2 ani nu au existat teste pentru Covid-19. ” Chiar asa, cum vine ?!
Alina
Virusuri, nu viruși . Viruși au calculatoarele.