„Generalul” Dumitru Tudosoiu pledează pentru educație sexuală în școli!
Ar fi bine sau nu ca elevii să deprindă de la școală tainele sexualității? Este educativ? Dar moral? Conservatorii spun că doar acasă, părinții sunt în măsură să explice odraslelor, la momentul oportun, noțiuni elementare în această privință și să dea sfaturile de rigoare.
Cei cu viziuni mai moderne, inovatoare, cred din contră că ar fi binevenite predarea unor lecții la clasă pe această temă. Imposibil de mulțumit toți părinții. Deocamdată se fac auzite păreri. Iar când una vine din partea șefului Inspectoratului Școlar Județean Argeș, ea are desigur un mare ecou.
Chestionat în cadrul emisiunii „Subiect de presă” realizate de Cristina Munteanu și directorul ziarului nostru, Mihai Golescu, la Antena 3 Pitești, prof. Dumitru Tudosoiu a afirmat că este adeptul ideii de educație sexuală în școli! Dar nu oricum. Și nu pentru toți.
„Nu poți face un manual pentru educația sexuală, să înșiri acolo niște informații apoi îl pui pe bancă tuturor elevilor indiferent de vârstă și de clasă! Cei mici sa fie lăsați cu copilăria lor, să se mai și joace, să coloreze…ce-ar putea ei înțelege? Nu sunt dezvoltați nici fizic, nici psihic și nu ii interesează aspectul! La clasele mari, da. Dar și aici educația sexuală să fie integrată intr-un concept mai larg de educație sanitară în care explici adolescentului și reguli de igienă generală, spălarea mâinilor, a dinților și prevenția bolilor integrându-le aici și pe cele cu transmitere sexuală. În acest context sunt pentru educația sexuală în școli, cu nuanțele pe care le-am menționat. Dacă părinții nu au timp, sunt prea ocupați sau plecați în străinătate, sunt diverse situații în care nu are cine să îi explice anumite lucruri adolescentului, atunci e logic că nu te duci prin parcuri sau pe stradă să le faci educație de acest tip iar cadrul cel mai potrivit este cel al școlii, al clasei. Cu mențiunea de rigoare, obligatoriu ținându-se cont de vârstă, explicându-le elevilor ce presupune prevenția bolilor…”
Inspectorul-șef crede că efectele benefice se vor vedea în timp, după câțiva ani și se vor reflecta în număr mai mic de pacienți în spitale, atinși de boli cu transmitere sexuală și printr-o diminuare a numărului minorelor din România care rămân însărcinate, nasc sau fac avorturi.