50 de ani de la înfiinţarea colecţiei muzeistice de la Cula Racoviţa
În cei peste 200 de ani de existenţă, Cula Racoviţa a înfruntat cu rezistenţă vremea şi vremurile. În prezent, fosta fortăreaţă a boierului Racoviceanu reprezintă un reper cultural şi istoric în zona de sud a României, numărându-se printre ultimele 12 cule restaurate şi funcţionale, care au mai rămas pe teritoriul ţării noastre.
Prin colecţia muzeistică expusă în Cula Racoviţa s-au sărbătorit, duminică, 50 de ani de la înfiinţare în compania întemeietorului, nimeni altul decât profesorul Constantin I. Năstase, general în rezervă ajuns la venerabila vârstă de 103 ani, care a declarat: „Când vin în muzeu, parcă intru în Rai, şi mă mir singur cum de-am adunat eu atâtea obiecte…”.
În anul 1968, seniorul de vârstă al oraşului Mioveni punea bazele micului muzeu, cu peste 1.500 de exponate. În cadrul momentului festiv, primarul Ion Georgescu i-a acordat profesorului centenar o plachetă omagială, în semn de mulţumire pentru eforturile depuse pentru comunitate.
Cu prilejul jubileului, în beciul Culei din Racoviţa a fost inaugurat un nou spaţiu expoziţional, cu obiecte de fierărie, dogărie, tâmplărie şi rotărie.
2 Comentarii
Goargăș
Astfel de oameni se nasc rar! Este o binecuvântare pentru noi prezența încă terestră a venerabilului dascăl.
Anonim
Dacă era vorba despre vreo pițipoancă, imediat apăreau comentariile. Așa, ,,box populi, box dei”! Păcat!