Cu siguranţă, toţi românii îşi amintesc de anii când Traian Băsescu îşi potrivea o şuviţă anemică de păr să-şi acopere chelia care se vedea oricum şi din avion. Dacă la adolescenţă acneea este în egală măsură un motiv să ducă la depresie băieţi şi fete, la maturitate, pentru bărbaţi, căderea masivă a părului este ca sfârşitul lumii. Iar într-un cabinet de boli dermatologice, aproape că nu-i zi în care să nu intre pacienţi cu asemenea acuze.
Majoritatea lor crede că stresul este la originea necazului. Nu-i chiar aşa. În viaţa românilor, stresul a fost, este şi va fi o constantă ce ar trebui să ne transforme într-un popor de chelioşi. Până să meargă la un specialist, toţi încearcă remedii naturiste auzite de la prieteni şi vecini sau de la Florin Condurăţeanu (zis Ţuţu) şi Monica Tatoiu, atotştiutorii de serviciu ai neamului. Nimeni nu le spune că pierderea părului este un efect, o consecinţă a unor cauze obiective. Iar în medicină, după ce tratezi cauza, dispare şi efectul. Altfel, toate bazaconiile promovate de folclor sunt inutile.
A venit la consultaţie un bărbat prezentabil şi instruit în vârstă de 42 de ani. Când zic prezentabil, mă refer la aspectul general, făcând abstracţie de cele câteva şuviţe păstrate cu obstinaţie spre a-i mai ascunde luminişul din vârful capului.
„Pentru păr am venit. Sunt cu nervii la pământ. Totul mi se trage de la soţia mea. Ea este o femeie frumoasă, iar eu un gelos turbat. Sunt mereu suspicios, stresat că m-ar putea înşela, îi dau zeci de telefoane pe zi.”
L-am consultat, apoi i-am indicat şapte-opt analize. A revenit după câteva zile. Era sănătos tun. L-am întrebat dacă are probleme de dinamică sexuală. „Niciodată! Sunt chiar prea viril!” Atunci i-am spus că nu gelozia şi stresul au dus la căderea părului, ci excesul de testosteron care este suportul masculinităţii. Să-i mulţumească lui Dumnezeu că-i aşa şi, precum fostul preşedinte, să renunţe la şuviţele acelea caraghioase. Din moment ce ai o viaţă sexuală normală, ce mai contează părul? Ce cade din pielea capului este suplinit de cel ce-ţi creşte în nări şi în urechi.
Dr. Viorel PĂTRAŞCU