Găvana – un cartier cât un oraș.
„Serialul” nostru despre cartierele din Piteşti continuă cu un nou episod, exclusiv pe ziarulargesul.ro! Astăzi vă prezentăm o parte din Găvana, pe care l-am calculat a fi, de fapt, un fel de oraş în oraş.
S-a dezvoltat de-a lungul a două mari artere ale municipiului, bd. 1 Decembrie 1918, respectiv bd. Nicolae Bălcescu.
Reporterii noştri au mers ieri, la pas, în Găvana 3, adică zona cu bulevardul Bălcescu şi străzile adiacente.
Cartierul este caracterizat de o forfotă permanentă, de magazine lângă magazine, de toate felurile, cu te miri ce produse. Concret, sunt buticuri alimentare, săli de păcănele, case de amanet, bănci, farmacii, textile, electrice, articole sanitare… Nu este de mirare că, astfel, lumea e atrasă de aceste spaţii care conturează un tablou haotic din punct de vedere urbanistic, relativ inestetic, însă fără doar şi poate util cetăţenilor.
În Găvana, poliţiştii de la Secţia 2 sunt cei responsabili pe linia de ordine şi linişte publică, incidente în trafic, infracţiuni.
În inima cartierului sunt două mari puncte de interes: Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, cel mai mare spital din Argeş, dar şi piaţa Găvana.
La SJU Piteşti lucrările sunt în toi. În spatele unităţii medicale se execută lucrări de extindere. Practic, va fi un nou corp care va curprinde noi cabinete, secţii, saloane. Menţionăm secțiile Chirurgie plastică și Arși, Chirurgie vasculară, Cardiologie și un Bloc operator. Termenul de finalizare este 2 martie 2023.
Lângă Spitalul Judeţean am remarcat şi o zonă cu numeroase firme de pompe funebre. Densitatea acestora chiar este una de speriat, fiindcă dacă nu ar exista „cerere”, probabil că nu ar mai exista cruci, sicrie şi articole vestimentare pentru cei plecaţi din această lume. Iar unul dintre cele mai mari cimitire din municipiu se află în capătul cartierului.
Cât priveşte piaţa, să spunem că aceasta este singura care mai face faţă valului de unităţi comerciale moderne (super şi hipermarketuri) care s-au înmulţit precum ciupercile în oraş. În restul pieţelor tradiţionale cam „bate” vântul, iar municipalitatea le va şi desfiinţa pe unele dintre ele, cum este cea din Prundu.
La blocurile situate în adâncul cartierului e mai multă linişte. Singura „zăpăceală” s-a petrecut odată cu schimbările din trafic, prin care pe majoritatea străduţelor s-a decis instituirea sensului unic de circulaţie. Practic, prin aceasta, eşti dirijat într-o singură direcţie de intrare sau ieşire. Motivul ţine de spaţiul îngust care genera ambuteiaje în trafic, fiind maşini parcate de-a lungul străduţelor, pe trotuare sau şi-şi.
Imobilele arată decent, cu câteva excepţii. Am remarcat că anumite blocuri arată ca după bombardament. Aici chiar pare să fi avut loc un incident (foto).
În Găvana nu există un parc mare pentru plimbări, sport, relaxare. Singurul cu „aspiraţii” în acest sens este parcul „Lumina”, lângă care se află Centrul Cultural Judeţean.
Copiii mai pot ieşi la joacă în locuri amenajate la bloc.
Departe de aglomeraţia descrisă, persoanele cu o situaţie financiară mai bună şi-au permis să se mute la vile care s-au construit de-a lungul străzilor care duc spre platou şi care fac legătura cu Trivale: Schitului, Grigorie Leu, Petre Ispirescu sau Grigoreşti.
Ca o concluzie a reportajelor noastre, putem spune că fiecare cartier are partea lui „exclusivistă”, de „lux”, unde calitatea vieţii este superioară – contra unor costuri pe măsură.
Vilele se pot cumpăra cu 150.000 – 300.000 euro (de reţinut că acum 2 ani erau mult mai ieftine!), în vreme ce pentru un apartament plăteşti, în medie, cam jumătate din preţ.
Reporterii ziarului nostru vor reveni în acest material cu noutăţi absolute care se petrec în Găvana 2, apreciată cândva pentru industria care funcţiona acolo. Cum este astăzi, veţi afla în curând vizitând ziarulargesul.ro!