S-a încheiat cea de-a 23-a ediţie a Târgului de carte „Gaudeamus” de la Romexpo, un spaţiu generos pentru librari, editori, scriitori, critici şi vizitatori. Totdeauna, m-am simţit, în faţa standurilor, ca un copil copleşit de jucării pe care le-ar lua (pe toate), dar nu ştie ce să aleagă mai întâi.
Târgul este, de fiecare dată, un Eden al cărţii. Este meritul organizatorului – Radio România – care a iniţiat Programul „Lectura”, longeviv, iată, sub semnul „Cel mai citit târg de carte de la cel mai ascultat radio”.
În acest an, preşedinte de onoare al Târgului a fost un cercetător român, Victor Ieronim Stoichiţă, stabilit în Elveţia. Invitat special – China. Au fost 300 de expozanţi din cinci ţări; câteva sute de evenimente i-au adus în prim-plan pe autori, editori sau personalităţi marcante ale culturii româneşti. Nu-i pot aminti aici. S-a stabilit şi un clasament al editurilor. Pe primul loc – Humanitas, urmată de RAO şi Nemira. Dincolo de acest festin anual al literelor, au răzbătut şi neîmplinirile. Le semnalez, pentru că întregesc, cu partea cealaltă a „monedei”, evenimentul. Se deplânge, de pildă, faptul că aproximativ 42 la sută dintre copiii români de 15 ani sunt „analfabeţi funcţional”. Se punctează cu tristeţe că volume care se vând fără probleme în Franţa, Germania, Anglia, „la noi de-abia se târăsc”. De asemenea, în acest peisaj sumbru, trecut adesea cu vederea, au dispărut din evidenţe peste 2200 de biblioteci publice, iar peste 50 la sută dintre cetăţeni nu citesc nicio carte…
Şi un lucru mai optimist. Campania de donaţii „Cărţile se întorc acasă” s-a soldat, din 2010, cu peste 140.000 de volume care au ajuns în peste 300 de biblioteci. Anul acesta au destinaţia Rupea (Braşov) şi Scoreiu (Sibiu).
Se deplânge şi faptul că scriitorii clasici nu mai sunt cumpăraţi. Scriitorul Cristian Teodorescu spune: „Nu mă pot resemna la gândul că Sadoveanu a ajuns un soi de Sfinx îngropat în nisip, că Rebreanu şi Camil Petrescu nu mai sunt frecventaţi şi că nici măcar Marin Preda nu mai e ce-a fost.” Trist, nu?
Altfel, oferta Târgului a fost excepţională. Carte pentru copii (multă şi bine primită!), carte didactică din belşug, în româneşte, dar şi în limbi străine, ghiduri literare/ şcolare, dicţionare, enciclopedii ş.a. Bine reprezentate beletristica şi critica literară, dar şi cartea religioasă, science-fiction, cartea politică, de medicină, filozofie, business. Multe best-seller-uri. Printre autorii care şi-au lansat cărţile – şi ÎPS Calinic Argeşeanu, cu „Martin Opritz, un poet german îndrăgostit de români”.
Organizatorii Târgului au desemnat drept „cea mai căutată carte” „Biblia pierdută” de Igor Bergler. L-am întâlnit şi pe controversatul Lucian Boia, cu „Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei”. Mircea Mihăeş are o carte cu multe sute de pagini: „Ulysses. Romanul romanului”. La „Humanitas” a avut loc şi „Eveniment Bob Dylan”, surpriza Nobelului 2016.
Tot aici, prezenţe numeroase de nobelişti, de scriitori ca japonezul Haruki Murakami, dar şi ale greilor editurii: Pleşu, Liiceanu, Patapievici şi alţii.
Carte diversă la toate editurile, chiar cu grija… egalităţii sexelor, cum este „Cum să satisfaci o femeie. Ghidul bărbaţilor care gândesc”, dar şi „Cum să satisfaci un bărbat. Ghidul femeilor puternice” – ambele de Ian Kerner.
Le transcriu pentru… descreţire de frunţi. Altfel, continuând pe acest „palier”, să semnalăm numeroase titluri despre succes, longevitate, cum să slăbeşti, cum să devii, din nou tânăr ş.a. Am întâlnit, în rândul cărţilor gastronomice, şi „Bucătăria Balcaniei”.
Târgul 2016 a fost, cred, un succes; a arătat piaţa editorială românească, cu nimic mai prejos decât cea „de dincolo”. Cred chiar că este aproape un sincronism cu cartea de succes de „acolo”.
Traian ULMEANU