Gătitul cu oala sub presiune este rapid și sănătos. Vă permite să faceți mâncăruri delicioase în mai puțin de jumătate din timp și păstrând vitaminele din alimente. Aflați despre timpii de gătit, rețete și sfaturi de siguranță.
Gătitul cu oala sub presiune: tipuri și beneficii
Oala sub presiune este un element fundamental în orice bucătărie actuală, în care ne confruntăm cu lipsa de timp atunci când intenționăm să gătim mâncăruri tradiționale, tocane și alte rețete. Gătitul într-o oală sub presiune reduce timpul procesului de gătire si menține mult mai bine aromele. Dar folosirea acesteia nu este un lucru nou, după cum vom vedea.
Oala Tefal – descoperă ofertele eMAG
Marea schimbare socială adusă de încorporarea femeilor în munca salariată a început în timpul Primului Război Mondial, în 1914, și s-a accentuat în timpul celui de-al Doilea, din cauza absenței muncitorilor de sex masculin, care erau plecați pe front, ca soldați. Acest fapt, pe lângă faptul că a revoluționat rolul femeii și drepturile acesteia, a dus la numeroase schimbări în societatea de atunci și, printre multe altele, a dus la o creștere a vânzării de aparate de gătit, ceea ce a facilitat și a făcut executarea sarcinile din gospodărie mai repede.
Acest lucru ne ajută să înțelegem revoluția pe care a produs-o apariția primei oale sub presiune pentru acasă.
Fizicianul anglo-francez Denis Papin, cunoscut pentru cercetările sale despre puterea aburului, a inventat oala sub presiune în 1679. Oala sub presiune a fost numită inițial un „digesteur” sau „digestor cu abur”. A fost creat cu scopul de a reduce timpul necesar gătirii alimentelor.
Acest recipient etanș folosea presiunea aburului pentru a crește punctul de fierbere al apei pentru o preparare mai rapidă a mâncărurilor. În acest fel, carnea și alte alimente puteau fi gătite în mai puțin timp decât în oalele convenționale.
Papin și-a prezentat invenția Societății Regale din Londra în 1681, dar noutatea nu a prosperat și a rămas ca un alt studiu științific. Cu toate acestea, i-a servit să fie admis ca membru al acestei prestigioase societăți științifice.
Abia în secolul al XX-lea invenția a devenit realitate și au început să fie fabricate oale sub presiune. A durat până în 1919 pentru ca primul brevet pentru ceea ce se numea o oală sub presune să-i fie acordat spaniolului José Alix Martinez din Zaragoza. De acolo s-au perfectionat, fiind din ce in ce mai rapide si mai sigure.
Oala Tefal – oferte
În 1938, germanul Alfred Vischler și-a prezentat oala Flex-Seal Speed Cooker, iar în Franța „a fost Grupul SEB (Société d’Emboutissage de Bourgogne), o companie franceză specializată în electrocasnice mici, care, în 1953, și-a lansat oala sub presiune după doi ani și jumătate de cercetări”, explică Mikel Carcamo, Brand Manager al Tefal.
Evoluția oalei sub presiune
Acest recipient cu capac are o inchidere ermetica care permite aerului sau lichidului sa iasa daca nu este la o presiune stabilita. Când ajunge la punctul de fierbere în interior, presiunea crește și acest lucru face ca să se atingă temperaturi care depășesc 100 ºC, ajungând până la aproximativ 130 ºC. Aceste temperaturi extraordinare sunt cele care permit alimentelor să se gătească mai repede, reducând timpii obișnuiți de trei sau de patru ori.
Oala sub presiune constă dintr-un recipient mare și spațios unde este turnată mâncarea și un capac cu închidere etanșă manual sub forma unei pârghii sau șurub, care conține două prize de aer. La una dintre ele este atașată o supapă care emite un sunet atunci când aburul începe să iasă. Celălalt este așa-numita supapă de siguranță, care este activată atunci când cealaltă supapă este înfundată sau nu funcționează corect. Dacă se întâmplă acest lucru, va elibera încet presiunea pentru a evita accidentele.
De la apariția acestei ustensile pe piață au apărut diferite modele, dar a fost în anii ’70 când oalele sub presiune au ocupat locul preponderent în bucătăriile din întreaga lume, cu mecanisme de siguranță îmbunătățite.
Oala Tefal – idei
Astăzi, cele mai moderne oale reduc și mai mult timpii de gătire – până la 70% din cât ar fi nevoie pentru a o face în mod convențional – și, în consecință, reușesc să economisească consumul de resurse (gaz, electricitate). „Datorită inovației continue, oala sub presiune încorporează din ce în ce mai multe caracteristici mai bune: deschidere și închidere cu o singură mână, cronometru, mânere pliante pentru depozitare ușoară, diferite programe de gătit și chiar accesorii care completează utilizarea lor, cum ar fi coșul pentru gătit cu abur”, spune. Mikel Carcamo, Brand Manager Tefal.
Beneficiile oalei sub presiune
– Are particularitatea de a fi închisă sub vid, deci economisește căldura și gătește alimentele mai repede.
– Aceasta, la rândul său, duce la consumul de mai puțină energie, cu costul economic mai mic în consecință în facturile noastre de energie electrică și gaz.
– Datorită aburului care se produce în interior, mâncarea este gătită în suc propriu, păstrându-și toți nutrienții, ceea ce presupune o hrană mai sănătoasă.